Isnin, 25 Oktober 2010

Mereka Sudah Mula Meniaga

****************************
ish.. ish.. aku yang plan berbulan2 akhirnya mereka start dulu..
hahahaha mereka ialah kawan2 dan kakak aku la...
tahniah la kepada mereka ini.. hope jualan mereka dapat sambutan hangat..
jangan la hangat2 tahi ayam je.. (menujukan ke diri sendiri ni..)
akak aku da start ngan jualan pinggan mangkuk jenama giacomo and mcm2 jenama lagi la..
tapi highlight kat giacomo sebab barang antara yg paling berkualiti dan mahal T__T aku pikir 18x nak membelinye..
tapi baru2 ni giacomo buat sales raya sampai end year.. sangat la murah..
aku pon nak beli mangkuk cocktail ngan cawan die skali..
ingat nak beli goblet tapi za ckp die da bli hm...
nnt suruh mandak beli la 24 biji goblet baru rm80.. boleh pinjam time nak buat kenduri..
skrg kitorang tgh cari tray chafing dish untuk buffet..
beli dalam 2 tray 1 keluarga (3 keluarga: aku, mandak ngan maksu) so dapat la 6 tray total
nak buat kenduri pape senang.. xyah la nak pinjam2 jiran mandak lagi...
faiz lak da start online bisness jual perfume..
bukan 1 drop perfume tp original branded perfume (duty free)
murah sket la dari harga pasaran...
hope bisness die maju segera sebab next year mmg brg2 camni gov. da kasi duty free..
so mmg kompom mura la next year...

Rabu, 20 Oktober 2010

Nak Try Online Business

*************************************
sebenarnye da lame nak start online business ni..
tapi modal xde pastu takot sangat nak test market..
beberapa minggu kebelakangan ni asik terpikir2 je nak buat business ni...
setelah survey beberapa blog yang buat online business ni rase semangat sangat nak mula..
kawan2 pon da bagi semangat... masalah yang pasti ni modal dan penerimaan org terhadap produk yang nak dijual.. huhu tapi kalau x mencuba mmg la xtau potensi marketnye..
hubby kate xleh jual mahal2.. tapi kalau x markup harge xde lak untungnye..
nak pulak online busines ni kebanyakkannye kite gune servis shipping.. so kos shipping tu kene amik kira jugak.. xkan la nak biar customer rase ape beza dorg bli kat web kalau harganya sama dengan kat kedai..
barang yang aku nak jual ni aku sendiri suka.. collectible item la.. nak share pada mereka2 di luar sana yang punyai minat yang sama.. barang garenti murah dari pasaran..
btw hope kawan2 blogger dapat sokong skali.. xnak beli pon xpe.. bagi semangat dan moral support je.. komen juga amat diperlukan..
insyaAllah paling awal 2 minggu ni aku start business ;)
tunggu ye barang ape yang aku nak jual... baik punyeeee!!

Jumaat, 15 Oktober 2010

Akhirnya Mak Pergi Jua


******************************************************************************

1 Ramadhan
mak bangun nak kejutkan za untuk prepare sahur.. tapi mak rasa kaki mak sakit..
mak cuba berjalan sambil pegang dinding.. dari bilik mak jalan pergi bilik za..

2 Ramadhan
mak terbaring sakit.. kaki mak bengkak cume aku xpasti apekah yang bengkak sampai mak xboleh nak jalan...

3 Ramadhan
aku tiba rumah mak waktu isyak..sempat berbuka di lucky garden yong peng dengan mknn yang di beli sebelom naik bas..
aku terus masuk bilik.. mak duduk dekat tirai katil bertelekung.. baru selesai solat.. muka mak pucat.. aku salam dan tengok keadaan mak, paling sedih tengok kaki mak.. bengkak mcm belon.. hanya jari2 kaki je yang nampak normal.. tapi kedua2 kaki dari peha sampai ke jari xdpt nak bayangkan bengkaknye.. nampak mcm kene gaout @ penyakit kaki gajah..

4 Ramadhan
lepas sahur.. aku tgk mak lg.. Alhamdulillah kaki mak da xbengkak.. mcm xde pape berlaku je malam td.. mak ckp da xsakit da.. mak berehat.. aku cume harap mak da bole jalan mcm biasa..

pagi dalam pukul 10.. aku jengok mak lagi.. mak terbaring.. mak ckp peha mak bengkak.. aku tgk bahagian ligamen pengambung punggung ngan kaki kiri membengkak.. keras.. mak ckp xleh nak gerak.. rase bisa sangat.. aku ajak mak pegi klinik nak x-ray mana tau ade bone fracture ke.. mak memang xnak pergi... abah pon x kasik pergi.. pendek kate semua org dalam rumah tu xgalakkan mak g hospital.. sebab mesti mak kene tahan wad.. sangat leceh bile mak kene masuk wad.. mak sendri pon xsuke duduk wad.. susah nak solat.. pastu mesti terkejar2.. duduk rumah senang.. nak solat bile2 pon xde masalah.. mandi, makan ikut suka.. tapi mak... ini just nak tgk je kaki mak ade bone fracture @ dislocate.. ( aku janji dengan mak, yang mak xyah masuk wad)

lepas zohor aku ngan adib bawak mak g Hospital Pakar Kluang.. nak x-ray kaki mak je.. 45 minit menunggu di ruang menunggu untuk jumpe doktor.. nak kate ramai pesakit, rasenye boleh gak kira ngan jari.. last2 aku tanye ngan nurse kat situ... "xboleh ke nak x-ray terus mak saya ni saya da tunggu lame ni?"... baru la nurse tu panggil sorang nurse tolong tgk2 kan mak.. pastu die kate boleh terus g tunggu depan bilik x-ray.. ati ada sedikit lega la.. (kan bagus kalau dari awal die cek.. bukan ramai patient pon).. masa tunggu depan bilik x-ray tu ade sorg patient tgh x-ray then 5 minute pastu patient tu settle.. masalah nye.. tunggu punye tunggu da jadik 30 minute... die xpanggil2 pon mak suh masuk x-ray.. ati banyak panas last2 blah camtu je.. BODOH PUNYE KPJ Hospital.. SERVICE MACAM SAMPAH.. kalau patient ramai cam GH xpela ni stakat bape kerat pon lembab.. bazir masa aku tunggu je.. da la bulan puasa..

so lastly drove la g Hospital Kluang.. sampai kat ruang kecemasan, amek wheel chair siap ade attendant tolong lagi.. bagi i.c mak terus jer M.A check ape yang patut.. amek no. giliran dan xsampai 5 minute da masuk jumpe doktor.. (rase nak menangis je... service GH lg better dr Specialist Hospital)

aku menangis mase doktor cek mak.. die cek kawasan bengkak sebab nak pastikan xde darah beku @ air kat dalam tu.. ngeri sangat kerjamu doktor.. aku tau mak menderita.. bayangkan doktor gune picagari dan cucuk2 sesuka atinye kat tempat bengkak tu.. mmg xbenar sume telaah doktor.. xde darah beku @ pembengkakan air.. doktor xdpt pastikan ape yang menyebabkan kaki mak bengkak.. untuk pemeriksaan lanjut doktor suh mak masuk wad.. aku menghalang sekeras2nye.. (pasti sume kat rumah akan bengang ngan aku) aku tanye mak berkali2.. cakap ngan mak xpayah masuk wad.. tapi mak ckp mak xkesah (aku tau mak xnak susahkan aku @ buat aku risau)

petang tu jugak mak kene x-ray.. tunggu doktor tgk result x-ray je.. adib kate tulang mak xde masalah.. so aku tau la mak sakit bukan sebab penyakit fizikal.

5 Ramadhan
aku jaga mak sepanjang malam td.. letih jugak sebab duduk kat kerusi sepanjang mlm.. mak xdpt tido lena.. mcm sengsara sangat.. sian sangat kat mak.. tghari tu aku blikan mak bubur McD.. petang pulak bli puding custard ngan tau fu fah.. sebenarnye mak xde selera pon nak makan.. tapi saje aku blikan mcm2..

6 Ramadhan
aku tido sebelah katil mak.. kali ni dpt tido atas katil.. aku bawakkan mak mathurat ngan surah2 pilihan.. takot mak boring.. mak xleh nak solat sebab mak kencing pon pakai tube.. sejak ari pertama lagi kat wad nurse pasangkan tube.. tp da 2 ari mak xdapat buang air besar sebab xbiasa nak berak kat pampers.. mase mula2 pasang tube pon mak xleh nak kencing.. kene gerakkan mak baru airnye mengalir.. mesti mak sengsara..

aku dapat jaga mak 2 malam je.. sepatutnye mak da boleh balik ari isnin.. tapi doktor pakar nak jumpe mak..


********************************************************************************


akhirnye 13 ari mak duduk kat wad.. 2 orang doktor pakar pon xdapat nak sahkan ape penyakit yang menyebabkan kaki mak bengkak.. dan kaki mak terus membengkak.. (hanya Allah lebih mengetahui)..


*********************************************************************************

20 Ramadhan

aku call mak.. tapi mak xdapat dengar.. ibarat hubungan sehala je bile mak menjawab telepon.. aku cakap menjerit2 pon mak x dengar.. last2 tikah call balik bgtau nak ckp pape msg je @ die jadi perantaranya.. actually aku nak bgtau mak yang anak die ni da pregnant.. T___T cume x dpt la nak bgtau direct da..


sebenarnye beberapa ari lepas mak keluar wad za ada ckp mak demam teruk.. ari ahad sebelom tu mak ckp telinga mak mcm ade loceng.. bile orang cakap ngan mak.. suara yang masuk dalam gegendang telinga mak jadi leper.. (aku pon xleh nak bayangkan cam mane)


24, 25,26,27,Ramadhan

tanda2 awal kehamilan da berlaku.. morning, everning dan night sickness.. hidup ala2 terseksa gak... terpaksa amek cuti awal..


28 Ramadhan

balik kampong...raya tahun ni beraya kat rumah mak mertua.. da decide lame dulu even sebelom kawen.. (xla kesah mane pon... bukan jau pon rumah mak mertua ngan rumah sendri.. sekangkang kera je..)


sebelom balik rumah mertua singgah rumah mak dulu.. nak anta kuih raya ngan marcaroni yang goreng kat rumah td siang.. boleh buat buka pose skali.. mak masih terbaring begitu tapi lagi teruk... tulang pipi mak da xde isi.. cengkung sangat.. aku sedih tengok mak.. mesti siapa2 yang jaga mak da begitu bersusah payah.. mak xboleh nak bangun langsung.. kene angkat nak pergi mana2..


29 Ramadhan-5 Syawal

walaupon aku beraya di rumah mak mertua tapi tiap2 malam pas maghrib aku g umah mak.. tiap2 malam aku cium mak cakap mak esok orang dtg lg.. siang bile ada masa terluang je aku balik rumah mak.. suasana raya xde terasa sangat sebab tahun ni mak sakit.. xdpt nak g jalan mana2.. aku beraya bersama mertua.. round rumah sedara mara adib sekitar daerah kluang.. ari2 berjalan raya.. (yela time ade orang2 tua ni la nak melawat.. esok dorang da xde, xde la kite nak beraya.. kata mak mertua aku) raya tahun ni mmg xde peluang nak g raya rumah kawan2 sendiri.. nak pulak time raya demam.. mmg la xde mood sangat nak beraya.. pastu asik ulang alik rumah sendri rumah mertua.. ade la shari 4-5 kali.. susah gak la raya rumah dekat2 ni..


2 Syawal- sebenarnye time ni birthday mak.. (aku pon xtau bile mak punye birthday dalam bulan islam... tapi mak penah bgtau die lahir time raya.. ni pon aku tau pas aku cek tenet.. matchkan ngan birthday tahun kapir) so mmg xde celebrate pape pon time ni

ramai sedara mara datang lawat mak.. jiran2 pon ade dtg.. (banyak duit raya mak) tp masalahnye time sedara mara dtg xde sape2 lak kat rumah.. kat umah mak mertua pon ade sedara dtg rumah mak pon sedara dtg.. terkejar2 la jugak.. itu xde ini xde terpaksa pergi belikan.. abah lak asik2 tepon.. raya yang sungguh terganggu..

5 syawal
last jumpe mak malam tu.. cakap ngan mak esok da nak balik... mak pesan jaga kesihatan.. banyak2 baca quran surah2 yang die ckpkan tu.. mak kata jgn risaukan die.. die kata "InsyaAllah mak akan sehat.."

23 Syawal
abang call.. tanya xbalik ke minggu ni.. aku cakap minggu depan baru balik..,

24 Syawal
pagi2 abah da call.. tanye xbalik ke? wani ada balik ni.. aku jawab x.. minggu depan baru balik.. pastu abah cakap.. mak xde pape.. InsyaAllah baik.. da boleh duduk da...
petang abah call lagi.. abah tanye pasal bill tepon die.. (mungkin die xtau nak ckp ape)
aku call za ptg tu tp xdpt.. mlm tu za tanye nape aku call.. aku ckp just nak tanye mak ok ke..
za ckp malam semlm mak da minta maaf da.. adik2 semua da bacekan yassin.. mak ckp mak da xlama.. (masa tu air mata aku da macam hujan da.. terkejut ngan sedih dengar.. nape abah ckp lain je dr yang za ckp) za ckp mak da xlarat nak baring.. mak nak duduk je.. mak ckp mak nak tgk sume ruang rumah..

adib ckp ngan aku kalau aku nak balik malam ni sempat lg nak naik train.. tp aku ckp xpe esok je pas appointment ngan doktor aku balik..

25 Syawal
pagi tu pukul 8.10 waktu kat klinik kesihatan seremban abah call... abah cakap kalau ade masa balik la.. mak da nazak ni.. aku masa tu baru buat pendaftaran kat klinik.. ati da berdebar2.. air mata meleleh xbenti.. xtau nak buat ape.. call adib.. dia baru je naik ICU.. suara aku xkeluar.. ati sangat sebak.. kata2 xdpt nak sampaikan... last2 aku letak phone.. aku taip msg anta kat adib.. adib suruh aku call rumah.. aku call za angkat.. za ngan suara serak basah (nangis la tu) ckp mak da lemah..

aku g kat kaunter pendaftaran ckp ngan nurse nak tuka appointment sebab emergency case.. die suruh aku g ke bilik appointment.. nurse kat bilik tu suh aku tunggu untuk wat scan sebab appointment aku ngan doktor xleh cancel.. boleh terus wat scan kat bilik doktor.. terdiam dan hilang semua perkara yang merisaukan bile tgk gamba baby dalam perut.. kecik je.. (pastu sambung nangis) xleh nak gembira sangat pon tgk baby dalam perut aku tu.. pas tuka appointment aku terus keluar dr klinik tapi xtau nak g mane.. aku msg ngan za.. time tu za bgtau mak da xde..

perasaan sebak yg da berbuku2 dalam ati tu terluah ngan curahan air mata tgh2 kesibukkan klinik kesihatan tu.. mesti mereka sangat pelik tgk aku nangis tepi pokok bunga.. banyak kali call ngan msg adib.. mase tu da pukul 9 pagi.. aku rase mase berlalu ngan sangat lambat sebab adib kate lg stgh jam baru abes patient dan die xleh nak tinggal je.. sejam 10 minute pas tu baru aku nampak batang idung adib sampai kat klinik tu.. tu pon pas abes 1 klinik aku tawaf sambil nanges.. sebab rase segan duk lame2 kat 1 tempat.. org plak asik tgk len macam je..

adib kate die uruskan jumpe ngan boss, pinjam keta ngan apis.. sebab mmg xtau time tu nak balik ngan ape yang cepat sampainye.. (time kasih banyak2 kat apis tu sebab kalau xde keta die mesti aku, eah ngan adib xsempat nak tgk mak pon)..

sebelom balik kluang kene amek eah dulu kat UPM.. sebaik duit time tu mmg ade untuk waktu2 kecemasan ni.. dalam perjalanan balik tu za bgtau abah xnak tunggu.. pas zohor terus kebumi.. rase sesak je napas.. keta da lari 160km per hour da.. mmg jangkaan sampai pukul 1.30ptg la.. xboleh ke nak tunggu kejap...

pukul 12.20 abang call.. cakap kebumi dekat asar nnt.. sejuk sket ati ni dengar camtu.. keta da boleh bawak slow sket la..

tepat 1.30 ptg.. kereta masuk ke perkarangan jalan umah aku.. sebelom masuk jalan tu aku da nampak banyak keta bersusun tepi jalan.. sebab banyak keta gak xdpt nak parking depan umah.. lagipon ramai sangat org kat luar umah time tu.. xtau nak cite ape perasaannye sebab sepanjang perjalanan balik td hati da redha dengan ketentuan Illahi.. sebenarnye boleh kate ini mungkin jalan yang terbaik untuk mak.. biarlah emak pergi.. Allah lebih tahu ape yang terbaik.. mak da banyak menderita tapi kesedihan mmg xdapat nak digambarkan..

aku masuk je ruang tamu rumah da nampak sekujur tubuh mak siap berkapan ditutupi dengan kain batik lepas.. aku salam mak mertua aku, wani dan makcik yang tunggu mak dari pagi2 lg setia tunggu mak dari hidupnye sehingga napas terakhirnye.. Terima Kasih Maksu.. (mesti maksu sedih.. teman berbual die da xde).. lepas salam maksu aku terus masuk bilik.. basuh muka ngan amek wuduk.. pastu aku g balik kat mayat mak.. tapi time tu mandak suruh aku tuka baju kurung (time tu aku pakai jeans ngan T-shirt.. baju yang aku pakai time g klinik tu..)

dalam bilik aku jumpe za, kak shila, tikah.. sume nak solat zohor.. aku pon tuka baju & solat zohor.. lepas je solat zohor mak mertua aku masuk bilik... die suruh aku cepat sebab muka mak da nak kene ikat.. tp time aku g depan jemaah lelaki da susun saf nak solat jenazah.. lepas solat jenazah za minta izin nak solatkan jenazah sebab masa solat yang 1st tu xsempat nak follow.. jadi kami semua adik beradik dan beberapa jemaah perempuan lain solat jenazah.. (ni kali pertama aku sembahyang jenazah dalam idup aku.. mana ingat ape nak buat.. da tu aku terlepas instruction takbir terakhir nak kene baca ape (sebab time tu bz amek telekung).. aku follow ape yg imam bace je (mana yang dapat yang lebihnye harap imam dapat tanggungkan.. bole ke camtu?)..

dengan redhanya selepas solat aku cium mak.. bukan sesuatu yang mudah nak tahan air mata dari mengalir saat ini.. beberapa kali aku mengelap dan terus2an mengelap air mata yg xleh nak stop... sewiyes aku redha dengan pemergian mak... itu adalah yang terbaik...dan paling baik untuk mak...

mak selamat dikebumikan di Perkuburan Islam Jalan Haji Manan... Selamat Tinggal Mak.. Berbahagialah mak disana.. semoga roh mak dicucuri rahmat.. kubur mak diperluas dan diterangi cahaya terang benderang.. semoga Allah jauhkan emak dari azab kubur dan azab api neraka.. sejuk dan damailah emak di sana.. AMIN..


Al-Fatihah ila Armarhumah Siti Hawa bt Taib/Maimunah (nama ibu mak)


(pagi hari kematian mak.. jam 5 pagi aku bangun menunaikan solat hajat untuk mak.. doaku agar Allah beri keajaiban sembuhkan emak dari penyakit kerana Allah itu maha penyembuh dan sembuhanNYA tidak meninggalkan sebarang kesan buruk.. andaikata penderitaan emak tiada jalan penyembuhannya (tiada yang mustahil bagi Allah) aku bermohon supaya Allah amek nyawa mak.. hentikan penderitaan dunia dan bahagiakan emak di akhirat sana.. dan Allah telah makbulkan doa aku.. mana2 pon antara 2 nya aku redha dengan ketentuanNYA.. kerana hanya DIA yang lebih mengetahui apa yang terbaik untuk setiap hambaNYA..)


*******************************************************************************



P/S: Jutaan Terima Kasih buat mereka...

Pak Majid dan keluarga yang da lama ubatkan mak sepanjang mak sakit sejak beberapa tahun lalu

Pak Deris yang berusaha mengubati penyakit mak sehingga ke akhir hayatnya

cik Jun yang banyak berjasa..

Syaz dan Keluarga.. Terima kasih atas usaha anda membantu..

rakan2 yang mengambil berat sepanjang mak sakit.. terima kasih semua

Khamis, 5 Ogos 2010

Pertama Kali Ramadhan...


__________________________________________


pertama kalinye ramadhan tahun ini aku menyambutnya dengan TITLE baru..


sebagai seorang ISTERI,

dan

TUTOR


yang masih tak berubah ialah aku masih sengkek seperti biase jugak..


seperti yang sedia maklum.. usia perkahwinan aku tak sampai pon 3 bulan. boleh kata pengantin baru jugak la...(asal aku rasa cam da 10 tahun je kahwin?? angan2 sebelom kahwin bahawa suami aku ni akan jadi romantik pas kahwin tak tercapai T___T bertabahan..) bile pengantin baru pastinya banyak pelaburan dibuat untuk membeli household rumah yang baru didiami jugak.. kewangan agak sesak lebih2 lagi bile aku baru gak start keje..


keje yang aku dapat ni jauh lak dari rumah sewa aku yang terletak di bukit chedang seremban tu.. da nasib aku dapat keje kat KL.. (orang slalu tanya apsal tak mintak keje kerajaan? sape kate aku x mintak keje kerajaan? bukannya isi borang arini minggu depan dapat keje.. graduan lain tu da berzaman mintak keje kerajaan pon x dapat2.. dari aku tunggu bulan jatuh keriba baiklah aku timba pengalaman dulu)


first interview aku sebagai undergraduan telah menempatkan position kerja aku sebagai seorang pensyarah/tutor di kolej swasta..

aku agak tergamam kerna waktu aku datang interview ritu ade 18 orang participants yang amek course power2 gak.. mostly graduan dari UM. Semestinya aku x meletakkan harapan untuk mendapat kerja ni. Tapi da rezeki Allah nak kasik.


kerna aku xde master dan pengalaman mengajar jadi basic gaji yang aku terima hanye berpatutan sebagai degree holder..(mahal gak la berbanding gaji tutor dan pensyarah yang U aku kasik kat degree holder walaupon hubby aku kata tak berpatutan dan gaji die lagi mahal.. aku terima seadanya.. apa2 pon pengalaman tetap penting untuk demand)


subjek yang aku ajar hanyalah A-Level Chemistry (yang membuatkan aku kene study bagai nak rak sebab soalan2 die datang dari Cambridge University dan bukan major course aku masa kat U) dan 2 subjek mudah untuk student diploma.


dek kerna merasa jauh dari rumah di seremban aku pon sewa bilik dekat area KL ni.. so meningkatla jumlah peruntukkan untuk menyewa T__T xleh nak dielakkan.. (ramai jugak orang yang sibuk bertanya.. kenapa x mengulang je? dalam hati aku menjawab: aku tidak setabah mereka yang berulang.. sanggup bersesak dalam KTM berdiri dari stesen Daya Bumi ke Seremban ataupon beratur selama sejam di stesen bas seremban dekat jalan Hang Tuah) aku sentiasa melalui waktu2 begitu ketika mahu pulang ke kl-seremban-kl ari jumaat dan ahad.. giler la mereka2 ini sungguh bertabah.. bape gaji yang dorang dapat keje ulang alik jauh2 rm4000? rm8000? rm10000? manakah solat maghrib mereka?


sebulan sebelom datangnya ramadhan ni pon kepala aku da sesak dengan pelbagai persoalan..

aku takut rumah aku akan diserbu oleh kawan2 aku mahupon kawan2 suamiku.. paling2 tidak pon kueh raya kene ade 2-3 jenis.. takkan lak aku nak bli kueh kat chowkit road 3 balang rm10 tu.. balik kampong mesti kene kasik duit raya kat adik2 aku yang ramai tu, anak2 sedara 2-2 belah family, mak ngan abah serta keluarga mentua (sebab da kerja.. takkan nak kedekut ngan family.. mereka bukan paham sangat pon aku ada duit ke xdok)


cuma harapan aku pada ramadhan kali ini semoga banyak amal yang dpt aku buat dan istiqamah dalam amalan2 baru yang mungkin aku selitkan selain solat terawih (misalnya tadarus @ solat sunat lain) hubby aku pon semangat nak jadi makmum solat terawih. cume apa yang aku dapat simpulkan. tak banyak masa yang aku dapat luangkan bersama suami tercinta. sian beliau, solat terawih disurau pon aku x pasti dapat join ke x. hari2 yang biasa ni pon aku xbape larat sangat.. yela opis tingkat 4, kelas lak merata tingkat.. x pastila cukup atau x tenaga aku nanti...


Rabu, 4 Ogos 2010

Bersalahkah Aku Kerna Menegur

______________________________________
ada seorang hamba Allah yang begitu aku kenali..
atau mungkin aku katakan aku belom cukup mengenali hati budinya..


ilmunya aku kagumi kerna die akan sentiase berada dipihak yang benar pada pendapatnya..

begitu juga pandangan die padaku.. "Degil, berlagak pandai dan ego" seringkali terpancul dari mulutnya untuk menggambarkan diriku.. aku akur kerna pada pendapat aku juga aku pasti otakku akan memilih yang terbaik dan yang benar mengikut pengetahuan aku tentang sesuatu (yang kadang kala membuatkan aku sendiri tertipu oleh fikiranku sendiri)


tapi salahkah aku untuk menegurnya dengan cara aku??

Ya aku bersalah.. die menyuruhku belajar cara nak menegur atau mengajak kepada kebaikkan dengan hikmah. silap cara tegur boleh buat orang yang sedang berusha jadi baik terus tinggalkan apa yang diusahakan..

aku tidak berbahasa kasar.. menegurnya cara baik tentang sikap sambil lewanya terhadap tuntutan agama solat 5 waktu.. tentang sikapnya yang mencintai dunia berlebih-lebihan sehingga mengabaikan kewajipan dan tanggungjawabnya terhadap diri sendiri..

pernah aku membatalkan solatnya tatkala die megangkat takbir kerna pakaian yang dipakainya tidak bersesuaian..

benar:
Aurat LELAKI:
Dalam solat: anggota antara pusat dan lutut
Aurat WANITA:
Dalam solat; jumhur (semua 4 mazhab):seluruh tubuh kecuali muka dan tapak tanganLuar

Namun

“Wahai anak-anak Adam! Pakailah pakaian kamu yang indah berhias pada tiap-tiap kali kamu ke masjid (atau mengerjakan solat…)” – [al-A'raaf 7:31]


Aku diherdik kerna perlakuan spontanku itu.. katanye makmum dalam jemaah sendiri ada adab menegur imamnya inikan pula aku yang sengaja membatalkan sembahyangnya dengan sebab pakaian sahaja..

aku terkesima seketika.. tindakkan aku spontan kerna aku terkejut dengan pakaiannya.. aku sangkakan die tahu code etika pakaian untuk mengadap TUHAN.. sedangkan die sendiri tahu code etika pakaian untuk pergi kerja mahupon mengadap Raja..


die membenci teguranku.. tapi padaku aku lakukan kerna aku tak mahu die bersikap sambil lewa terhadap Penciptanya..
salahkah aku?


pernah juga aku menegurnya kerna sikap acuh tak acuh dalam menunaikan solat.. aku katakan padanya mengapa penilaian dia dalam menunaikan solat itu sangat ringan..? bagaimana boleh menunaikan 4 rakaat dalam masa 2 minit? lantas dengan nada ego dia membalas padaku bahawa ustaznya pernah mengajar Thuma’ninah dalam semua amalan tempohnya ialah 1 bacaan "Subhanallah"

mungkin benar kata ustaznya..

cume aku terkedu dan keliru.. bagaimanakah orang ini boleh mempersembahkan sesuatu yang sebegini pada TUHANnya sedangkan apa yang telah diberi oleh Allah kepadanya tak ternilai harganya..

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu ia berkata: Rasulullah (S.A.W) masuk mesjid lalu seseorang masuk dan melakukan shalat lalu ia datang memberi salam kepada Rasulullah (S.A.W). Rasulullah(S.A.W) menjawab salamnya dan bersabda: ‘Kembali! Ulangi shalatmu! Karena kamu belum shalat ! .. Orang itu melakukan lagi seperti shalatnya yg tadi lalu ia datang memberi salam kepada Rasulullah (S.A.W). Rasulullah (S.A.W) menjawab salamnya dan bersabda: ‘Kembali! Ulangi shalatmu!t Karena kamu belum shalat ! .. sampai ia melakukannya tiga kali lalu ia berkata: ‘Demi Dzat yg telah mengutusmu dgn kebenaran sebagai Nabi (S.A.W) saya tidak sanggup melakukan yg lbh baik dari ini maka ajarilah saya!’ Maka Nabi (S.A.W)bersabda kepadanya: ‘Jika kamu berdiri hendak melakukan shalat takbirlah baca apa yg mudah dari Al-Qur`an kemudian ruku’lah hingga kamu tenang dalam ruku’ lalu bangkit hingga kamu tegak berdiri sujudlah hingga kamu tenang dalam sujud bangkitlah hingga kamu tenang dalam duduk lalu lakukanlah hal itu pada semua shalatmu. {HR. Abu Dawud dan dishahihkan Al- Hakim}


lalu aku bertanya kepadanya terus.. die tahukah scheme mark untuk solat?? die menjawab bukan aku yang tentukan terima atau tidak dan berapa pahala untuk solatnye!!


YA memang benar bukan aku yang tentukan sheme mark untuk solat kerna aku juga hambaNya malah aku tahu solatku juga tidak pasti lagi diterima, kerna itu juga aku sentiasa cuba memperbaiki, memperbanyakkan dan menjaga solatku.. apa yang pasti bukan dengan hanya syarat sah dan rukun sembahyang sahaja untuk menunjukkan rasa bersyukur kita terhadap apa yang telah Allah kurniakan: pekerjaan, keluarga, keharmonian negara, kebebasan bergerak dan segala macam nikmat yang tak mungkin dapat ditulis semua dalam blog nih..



"Sesungguhnya Kami akan menurunkan kepadamu wahyu (Al-Quran yang mengandungi perintah-perintah) yang berat (kepada orang-orang yang tidak bersedia menyempurnakannya)" Al-Muzzammil



aku sangkakan aku menyukai die kerna kehidupan Dunianya.. Tapi itu tidak mungkin

aku sangkakan aku mencintai die kerna cintanya pada Penciptanya..tapi itu bukan juga..

Jumaat, 23 Julai 2010

Gratz for My Graduation

___________________________________________
Gratz for my graduation...





hahaha my graduation jz 1 day after my wedding *majlis bertandang* ke rumah pihak lelaki.. boleh imagine x cane kelam kabutnye aku.. thx pada kawan2 yang membantu aku.. norul hamni dan syazliana... dorg yang tulun aku uruskan segala2nye bkaitan konvo nih..


majlis kat rumah lelaki bjalan dengan amat lancar dan happening sgt.. kami melaluinya seperti pasangan pengantin lain.. (walaupon risau pasal konvo tp mmg 100% kene harapkan kat kawan2)


aku bgerak dari kluang pon pukul 1 pagi... tau jela baru je lepas majlis kahwin.. takkan la pengantin nak terus cabut.. hubby mmg da kene basuh periuk.. so die penat yang teramat.. tambah2 lagi kawan2 die datang awal sehari dr hari majlis.. so dorg g entertain diri dorg, g karoke & lepak sampai kul 4 pagi hari majlis tu... dapat tido 2 jam je.. aku pon xleh nak ckp ape sebab lecturer hubby aku pon ade dtg.. so serve ur right la..


mangsanya adalah aku sendri.. aku la yang drove sorg2 malam tu.. tiba di seremban lebih kurang pukul 3.30 pagi.. dek kerna ngantuk sangat kitorang benti tido kat rumah sewa kitorg.. pukul 5.30 da gerak g shah alam untuk amek jubah... tiba shah alam membe pon bagi jubah.. yang xbestnye jubah tu x digosokkan... (yela aku ni lemak tol.. da org tolong amekkan xkan la die nak tolong gosokkan jugak)

aku kelam kabut cari mane tempat nak iron jubah aku tu.. membe aku x bgtau suh bawak iron skali.. dalam perjalanan g PWTC tu aku call sume membe yg ade sekitar klang valley.. hampa skali ramai yang da g konvo.. rase nak menanges pon ade.. jubah tu mmg kene gosok jugak sebab nampak sangat renyuknye..


last2 my hubby call membe die.. tasya.. sebaik tasya ni x g keje lagi.. so die suh dtg umah die area setapak.. xbape jau ngan pwtc.. dan nasib jugak xsesat.. sebab kitorang ni x la master sgt jln2 kat KL ni... baju konvo tu mmg susah nak iron (no wonder my fren x tolong ironkan.. dekat sejam gak la iron baju)


so after dat bgegas la ke PWTC.. da terlambat jugak la.. kelam kabut dan mengantuk.. but everything jz goes OK..masih dpt diselamatkan la.. (for me la coz i'm soooooooo tired sejak 2 minggu lepas dan time ni).. dalam pale otak mmg nak settlekan sume.. asal ade..



yang bestnye.. 1 family aku dtg...walaupon dorg gerak dari kluang pas subuh..



sepanjang konvo tu aku ingat bole la tido.. tp tetap xboleh gak.. sampai abes majlis konvo tu aku berada dalam keadaan mengantuk dan lapa.. sewiyes xsempat nak mkn langsung walaupon mak metua aku ade bekalkan kek kawen kitorang tp kek tu basi pagi time nak mkn (bli yam kek.. walaupon sedap tp yam die tu da basi sebab die x wat jem.. pure yam)


sebenarnye banyak mende aku xtau.. sebab jumpe membe aku yang tolong amekkan jubah tu pon kat stesen minyak.. masa dalam dewan lak tahan ngantuk ngan lapa.. membe aku ingat aku tau pas abes konvo aku kene tangkap personal photo kat lua dewan.. aku lak terus blah g makan.. pas mkn family aku ajak g bukit tinggi... aku tau pasal kene tangkap gamba pon sebab membe aku call tanye mane aku sebab nak tangkap gamba ramai2..


(time tu keta aku baru je kua dr park pwtc..)


rugi gak sebab da bayar mahal untuk photo.. tapi aku tetap rase OK.. yang penting segala majlis besar dalam hidup aku da berlalu..








Khamis, 22 Julai 2010

Setelah Die Terima NIkahnye


Cinta Yang Disemai Selama 10 Tahun....
_______________________________________


secara rasmi dan sah aku menjadi miliknya pada 28 Mac 2010 jam 10.45 malam..



terlalu ramai yang bernikah sama hari dengan majlis nikah aku jadi keterlewatan waktu yang menhampiri tengah malam.. terima kasih kepada tetamu yang hadir.



imam terlalu penat dan mengantuk. Majlis nikah sangat ringkas, tiade ucapan dan modul keluarga sakinah. tiada juga air mata yg bertumpah.. ape yang ade kepenatan yg terpancar di wajah ahli keluarga.. sian sgt kat korg T___T
Majlis Resepsi Belah Perempuan pada 29 Mac 2010, Dewan Serbaguna Kg. Paya Kluang

Majlis Bertandang ke Rumah Pihak Lelaki pada 6 Jun 2010, Taman Sri Lambak Kluang

ada banyak lagi gamba yang separuhnye dalam video youtube disebelah --->

tapi yang penting da dpt update dalam ni (da lewat 2 bulan ni)..

nnt nak pos gamba2 aku ngan hubby g huneymoon lak..

thx pada kawan2 yg hadir.. pastinye aku xdpt nak layan dan ade setengahnye langsung xdpt jumpe sebab lewat sampai ke dewan.. pape pon thx byk2

Rabu, 21 Julai 2010

Hitler Adolf non-totalitarian leaders

__________________________________
*Nota ni aku copy dr kawan aku yg die juga mecopy dr kawannye dan mereka juga mecopy dr kawan2 mereka yang sampai kat aku xtau la ke berapa org yg copy ni.. tp aku rase empunya badan yang pertama da mengizinkan mende ini disebarkan.. semoga Allah memberkati beliau.


yang bakal anda baca ini ialah sebuah email yang saya terima dari seorang kawan dari Arab Saudi...saya terjemahkan ke dalam Bahasa Melayu dan saya kongsi bersama anda semua...


________________________________
Penghormatanku kepada lelaki agung, Adolf Hitler, semoga ada sepertinya di zaman ini...


Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi.

Maka aku katakan "Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?"
Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya...lalu dia bertanya dari mana sumber aku. Aku menjawab sumberku dari TV pastinya.
Lalu dia berkata : " Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu...pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama...tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?"
Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung : "Ada dua sebab
1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel. Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.
2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.


Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...


Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir...

Hitler bersama Syeikh Amin Al-Husainiy



Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...



Seorang tentera Nazi melekatkan gambar Mufti Al-Quds

Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti.


Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah.


Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara

:1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran

(اقتربت الساعة وانشق القمر)

bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...

2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

" Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"

3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan

" Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...

Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat.

Jumaat, 30 April 2010

Racist Yang Menjadi-jadi

perkara ni penah berlaku xlame dulu..

time tu kegilaan aku pada online game agak extreme dari skrg..
ape yang menjengkelkan aku masih support lagi game ni..
sebabnye game ni la yang membuatkan aku tahu ape nak buat bile laptop aku dibuka..

2 hari lepas agak-agak jam 12.30 pagi pas aku set kedai dlm game...

ade la beberape rakan game yg aku kenal berbual di world chat*

*world chat:semua player di seluruh dunia boleh bace ape yg ditulis di worldchat dan setiap post chat berharge 20sen*

rakan2 game aku ni berbual dalam bahasa melayu.. ade diantara mereka bukan melayu (cina)..

aku takde problem dengan mereka sebab mereka hanye bual2 kosong bergurau senda sesame mereka tanpa aku tau asal usul pokok pangkal ape yang mereka bualkan...
tapi Game Master (GM) yang menjaga server game ni ade problem.. tibe-tibe je die kuakan amaran pada rakan2 aku ni dengan ayat yang agak2 berbunyi begini



*player please retain your word in English*


rakan2 aku yg xpuas ati sebab ditegur tanpa ade sebab munasabah sengaja menganjing-anjingkan GM dengan ayat2 sindir.. dan bertambah ramai org yg join worldchat bile GM keluarkan amaran pertama.. sesiapa yang masih berbahasa melayu akan dimuted selama 3 hari...














dan malam tu ramai yang kene muted dan banned selama 3 hari


GM memang unfair

aku x paham

kenapa kitorang xboleh cakap melayu dalam game tu??

aku memang sangat jelas dengan MY-PW- Eng server adalah game yang menggunaka english sebagai bahasa perantaraan antara GM-Player dan Quest-Player.. tp kenapa GM xpenah sound player lain yang menggunakan bahasa cina, tagalog, poland dsb semasa chatting di Worldchat tapi muted malah telah banned player yang menggunakan bahasa Malaysia bile chat sedangkan GM sendiri adalah orang Malaysia dan server ni mmg server Malaysia..


dan x de masalah untuk orang yang sanggup bayar rm0.20 untuk cakap bende yang xmenimbulkan ape2 perselisihan faham...

suka hati dorang la nak berbual sebab dorang bayar untuk berbual..





ni pulak gamba yang aku dapat dari kawan aku server ko2.. (private PW)


lagi teruk.. sampai menghina Allah.. Nauzubillahiminzalik


*gamba kurang jelas.. nanti aku upload balik

Sabtu, 17 April 2010

Mengemas Yang X Kemas2

arini aku memang da plan nak mengemas dapur rumah aku.. dalam kepala otak da merangka macam2 design untuk menampak kan dapur aku yang sangat kemas tu menjadi lebih kemas..
dapur rumah aku xmacam dapur rumah orang lain.. sebab ruang dapur rumah aku tu agak besar telah menjadikan ia ruang untuk meletakkan 'junk'.. lgpon mcm2 ade kat dapur tu.. bukan stakat dining set je tp ade katil, set sofa 3+1+1+1 meja jepun untuk 10 orang duduk, almari baju, 2 kabinet pasang siap 1 kat dapur tgh 1 kat dapur blakang, 2 stove, 2 mesin basuh,tv, almari pingan dan bla bla bla bla.. jgn xpercaya sauna pon ade kat dapur umah aku tu.. bukan sauna kain tp sauna kayu yang besar tu =.=!!!!
aku naik pening pk mane nak letak sume barang2 tu.. boleh buat 1 lagi rumah kat sebelah rumah aku lengkap dengan perabot skali. gile betul... kalau ikut akak aku yang mengemas sure sume die campak kat tempat buang sampah.. tp sebaik abah aku da bgtau die nak sume brg tu untuk rumah yang die sewa untuk stokis baru die.. tp die ckp tu sebulan yang lepas.. smpai rini tetap xangkut2 barang2 tu...
(kalau ikutkan ati aku nak je sewakan lori untuk abah angkut barang2 tu.. tp kang kecik plak ati orang tua tu.. aku pon xpaham nape.. mungkin sebab die orang tua.. nanti aku da tua aku tau la kot perasaan tu)

Jumaat, 16 April 2010

Wall Sticker Toilet


mase aku jln2 kat kluang mall ngan fara aku da terjumpe ngan wall sticker yg comel2..
aku pon try membelinye seminggu kemudian (sebab time aku g ngan fara tu stok yang aku nak xde lg.. so tuan kedai suruh dtg minggu depan)
sebab aku xla pandai sangat decor rumah ngan wall sticker jadik aku pon try kat toilet dulu..
dan
aku da menyiapkan sticker paper untuk bilik air rumah aku~~.. ni la hasilnye
(aku tangkap dinding sebelah je)
beskal tu cam da silap sket la tapi tetap nampak cantik dimata aku wahaha..
pasni aku nak try kat bilik tido lak..

Sabtu, 10 April 2010

Apa Remaja Kate???


"Nokia is looking for 12 dynamic individuals to battle it out for internships at four high-profile companies. Armed with just a Nokia E72 , Nokia Messaging and their wits, contestants will take on a series of challenges. Of the final four contestants, the ultimate champion will be crowned The Rookie and win a RM10,000 cash prize. If you think you’ve got what it takes to be The Rookie, seize this opportunity and prove it".


Kepada member-member Youthsays yang belum join kempen ni lagi jom la kita beramai-ramai join..Kepada yang belum menjadi ahli Youthsays dan berminat untuk join the club boleh click sini yang penting umur mestilah 13-35 tahun. Membership is FREE & currently open to youths from Malaysia, Vietnam, Indonesia, Philippines and Singapore


to all frenz yang da join youthsays.. leh la support sini dan leave url korang.. nanti aku tolong support korang balik :-)

Jumaat, 9 April 2010

Katalog dan Aku...

petang tadi aku menelek-nelek la kataloq senQ yg baru je tghari td dihantar posmen..
dapat voucer banyak sangat2.. rm1500, rm750, rm500x2 rm50x2...
memang excited sangat.. dalam kepala da merangka macam2 nak bli.. tp impossible sebab voucer tu hanye available untuk certain item je....
untuk menggunakan voucer rm1500 aku perlu membeli T____T tv samsung 52" dengan harga rm13999
oh dem!!! aku tertipu
kalau ikutkan hati nak je aku maki senheng tu huahuahua....
membeli barang x semudah shopping di YoVille facebook dimana duitnye aku farm ari2 sampai banyak.. untuk membeli perabot2 menghiasi rumah idaman..
dengan hanye click pada barang yang aku suke, letakkan di tempat yang bersesuaian dan tekan "yes"...
dan aku bersengkang mata decorate rumah tu, tapi sedikit pun aku tak kisah,sebab aku bahagia idup dalam fantasi...


realitinye x begitu mudah.... aku hanye dapat memasang angan2 untuk membeli perkakas dapur, set pingan mangkuk, set bilik tido dan beberapa keperluan asas lain yang nampak mengiurkan di dalam katalog..


papepon sejak dari dulu aku belajar untuk tidak mengharapkan orang lain... nak pape usaha sendiri.. so bile aku da keje nanti aku akan beli Honda Civic baru tu (oh sungguh berangan sekali)

Because He's Man

Because He's Man

jarang perempuan mempersoalkan tentang lelaki..lagi2 bile bercakap mengenai hati dan perasaan insan yang bername lelaki.. sebab kebanyakkan lelaki tu sendiri dengan egonye xnak mengaku perasaan yang bermain kat fikiran dorang. jadi kebanyakkan lelaki akan pendam @ sengaja xnak menunjukkan sikap dorang secara langsung depan perempuan yang dorang suka..


dan ramai pulak pompuan tidak tahu sepenuhnya tentang lelaki. sebab tu dorang kadang kala buat sesuatu perkara yang lelaki tidak suka sehingga boleh menyebabkan kesedihan berlaku. (so ape nak buat sendiri merajuk sendiri pujuk la)


ape yang kite sebagai pompuan ni perlu tahu tentang lelaki??


  • Lelaki juga boleh menjadi seseorang yang begitu sensitif dan mengambil berat (prihatin). kadang2 kite sendiri xperasan baju ape yang kite pakai keluar same2 minggu lepas (dorang boleh ingat pulak!! oh dem.. jatuh saham~~)
  • Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tidak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. (xperlulah nak makeup tebal2 sangat kalau jumpe.. pakaian xsemestinye seksi.. cume ala kadar, simple dan kemas.. cari la persamaan dalam diri seorang lelaki tu.. nescaya banyak mende yang korang dpt kongsi)

  • Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita. (lagipon pompuan ni die suke sangat bercakap sebaliknye.. bile lelaki nak belikan barang yang kite suke dan harganye mahal kite akan cakap "xpela sy x suka pon mende tu sangat".. padahal dalam hati kate laen)..
  • Lelaki boleh menerima penolakan dengan baik. (lelaki x suke bile ditengking @ diherdik... sape2 pon x suke.. jadi bile nak menolak ajakkan lelaki ni kene la berhemah.. nyatakan alasan yang logik dan munasabah.. tp kalau selalu menolak tu buatkan ego lelaki tercabar)
  • Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya untuk menambat hati wanita. (jangan cube2 bandingkan lelaki ni dengan lelaki lain.. lelaki akan cube sedaya upaya menunjukkan gentlemen dorang pd kite.. cume kadang2 pompuan mmg xrase "kegentlemen" tu.. mungkin x cukup gentlemen @ lelaki mmg xreti nak menzahirkan kelakian dorang secara terbuka.. (tiade kene mengena cite atas katil)
  • Lelaki memang dilahirkan dengan perasaan yang kuat terhadap wanita. Sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan menonton Baywatch! Atau mencuci mata di tepi pantai atau swimming pool. (biase la perkara camni.. tp kite sebagai pompuan kene relax je as long as dorang cuci mate & x lebey2. sebab xsemua pompuan ade body 36 26 36...lagipon mmg pompuan baywatch tu nak belanja para lelaki nih.. pompuan pon leh cuci mata ngan menonton drama korean yang lelakinye xbleh blah tahap kehenseman terlampau T____T Lee Min Ho.. i fall in love with u 26x)


  • Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dengan situasi ingin mengajak wanita keluar untuk kali pertama! (walaupon nampak cam cool dan gentlemen tp ati dorang berdebar2 cam boom nak meletop lg2 bile tunggu jawapan dari perempuan tu)


  • Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho hanya kerana ingin memikat hati wanita.


  • Bila lelaki cakap..”Emm..tengoklah dulu”..itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju. (so paham2 la kalau die da ckp mcm tu)


  • Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya. (tapi lelaki ni mmg xramai yang "direct to the point" nye membahagiakan hati wanita.. dorang lebih kepada mengutuk )
  • Kebanyakan lelaki yang nampak ‘desperate’, datang dari sekolah all boys!


  • Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila perempuan asyik menyebut nama lelaki lain. (same je pompuan pon nek jelek bile dengar name pompuan laen je yg slalu meniti dibibir lelaki)

  • Lelaki tidak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan dari library atau buku semata-mata. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap perempuan dan tidak faham kenapa perempuan bersikap begitu begini. Kadang-kadang lelaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang bagaimana berhadapan dengan perempuan supaya hubungan dapat berjalan dgn lebih baik.


  • Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo dan ‘flirting’ dengan ramai wanita, dia tetap hanya ada seorang teman wanita yg istimewa, yang lain hanya kawan..:) (tapi perempuan manakah yang sanggup berdamping ngan playboy dengan perasaan setia?? arini mungkin die dengan kite sok luse ngan pompuan laen plak.. lgpon kite x tau yang istimewa tu kite ke pompuan laen)

  • Bila lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu menyedari…maafkan saja. Kebanyakan lelaki tidak sengaja….Mereka merasakan kejadian wanita itu begitu indah! (oh dem!! ini da berpihak kepada lelaki~~ tp kadang2 lelaki mmg sengaja melihat dada pompuan dengan pandangan bernafsu.. nasib la kepada yang mmg suke belanja lelaki free show ni)

  • Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki juga rasa bersedih. Cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di depan orang. (so lihat saje pd penampilan mereka yang putus cinta ni.. nak tahu dorang sedih fizikalnye berubah samada makin kurus @ makin gemok)

  • Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki, perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti. :d (biasenye walaupon lelaki x menzahirkan perbuatannye secara terang2 tapi chemistry feeling dorang tu biasenye dapat dihidu melalui pandangan mata, cara percakapan mahupon perbuatan dorang bile bersame kite)
  • Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita. (sooo weak dan x gentle!!!)
  • Kebanyakan lelaki cukup lemah dengan air mata perempuan. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yg dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan. (tapi kalau asik nanges je pon xjadi jugak.. sikit2 hal pon menanges air mata jadi x laku)

So ingat la.. Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah mengharapkan semua yang hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan mempunyai kelemahan!

Khamis, 8 April 2010

Lunar & Aurora in Human Life

tetibe aku menjadi rajin nak berbloger.. yela walaupon selame ni banyak mase lapang aku terhabis begitu saje dengan membace komik dari mengupdate blog aku tp arini aku cube menjadi blogger dan blog walker lak..


da puas melawat blog2 org lain disamping follow blog yang aku rase mcm best aku terjumpe artikel yg menarik yg sedikit sebanyak membantu aku untuk fix lifestyle aku yg hampeh nih.. so aku nak kongsi dengan kawan2 (mahupon blog walker yg rajin berjalan tu)..

terlebih dahulu aku nak ucapkan terima kasih kat http://afexq.blogspot.com/2010/03/rahsia-solat-awal-waktu.html

mende ni 100% aku copy dr blogger tu.. cume tambah gamba supaya cantik sket.. xde niat nak mencuri hasil keje org lain cume nak berkongsi je..


Waktu Subuh




Pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) – dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Disini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu. Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.



Waktu Zuhur



Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak ?


Waktu Asar



Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu .). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita


Waktu Maghrib




Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la .) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.


Waktu Isyak




Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.


Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam. Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya. Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh.


so harap info ni berguna untuk diri aku dan orang lain lalala~~


Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di’kurniakan’ syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini. Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hambanya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukannya. Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadiri kelas taichinya .

Aku dan Online Game

siape diri aku sekarang?

hmm.. tak tahu la. "cuti panjang" aka menanam anggur ni membuatkan ari2 yang berlalu same je.. sebelom2 ni ade byk gak tawaran keje yg aku tolak.. mane x nye baru je abes blaja 2 minggu da ade org panggil interview (i.v)..

dan aku masih menolak kebanyakkan tawaran keje yang dtg sehingga hari ini... penah satu ari tu time aku drive nak balik kampong member aku call.. suh dtg interview jd lecturer chemistry untuk student A-Level. dek kerna urgent yg die kate aku terima je.. x dpt pk panjang... tp aku xtendkan date utk i.v tu.. (sebenarnye memberi mase untuk aku membuat preparation dan memikirkan job tersebut.. tetibe lak nak ngajar mende yg bukan major aku sure la byk preparation) in d end aku tetap tolak =.=!!!


sebenarnye aku xpasti ape yang akan berlaku bile aku start keje nnt.. yela tarikh perkahwinan aku xjau je lg.. banyak mende xsetel.. xkan la baru je keje 2 minggu da nak minta cuti.. pastu cuti dan cuti lagi..so aku stop thinkin about seeking any job dlm mase terdekat ni.. aku tau ade rezeki yang Allah reserved untuk aku.. kalau x skrg mungkin sok luse (lgpon ramai yg menghalang aku nak keje walaupon cakap sukati aku la nak macam mane)



bile da duk umah saje ni aku xtau nak buat ape.. memandangkan duit pon xde jd rutin harian aku pon jd terhad.. dan aku jd cepat lapa.. aku pon xpasti kenapa tp aku masih kurus jugak.. nak mengemas rumah (ade keinginan tp xcukup kuat).. last2 aku kembali ke rutin idup zaman student dlu.. aku tido lambat dan bangun lambat (cam xcaye je aku nak kawen!!!) aku pon xtau cane nak buat aku masih lg tido pas subuh (sebab mind aku da set camtu).. walaupon aku anta adek aku g skul tp balik umah aku kompom tido jugak.. (sape nak bg motivasi kat aku ni?aku xde komitmen jd aku xleh nak kasi komitmen) rutin idup da jd flat...kadang2 malu gak kat mak aku~~ tp malu tu tetap xmengubah rutin idup aku nih..


dan akhirnye aku kembali ke hobi lame...... ONLINE GAME!!!

sebenarnye sebelom2 ni bile aku on game tu aku da xde hati nak main.. tetibe je minat tu kembali.. lg2 lepas aku jual furious boot yg berharge hampir rm1000... (dpt jual dlm rm600 je sebab market da turun).. so sebab duit dlm game da banyak xpayah nak topup2 dan harap2 aku xkan topup langsung untuk game tuh lg (walaupon xsegile org lain yang spend lebih rm70 000 tp aku da spend dekat rm2500 gak untuk game tu T___T)...

(kenapa aku masih kembali ke game tu walaupon da quit dan ramai yg da quit??).. aku rase tu la life aku.. walaupon aku menghabiskan mase dengan komik2, tv, last2 aku tetap kembali ke online game gak.. sebab bile dlm game aku ade kwn2 yg spend mase bersame2.. walaupon aku bukan sesiape tp orang masih cari aku nak penuhkan team farm duit... dan dek kerna aku xnak topup lg terpaksa la aku cari duit dlm game... tp sebab online game ni aku da xlapa lg... bile x lapa aku bole puase.. jd mudah aku ganti puase2 aku yg tertangguh tu..


aku xtau la online game ni bahana atau hobi.. pape pon aku tetap x menjadi extremist online game.. aku masih ade realife walaupon rutin idup aku flat.. cume skrg aku kene fix rutin idup aku supaya sejajar dengan kehidupan sebenar... reality tetap reality.. yang fana tu hanye sementara.. lagipon mungkin cubizone akan jatuh bankrup xlame lagi sebab asik tambah koleksi junk online game yg x membawa keuntungan..dan Perfect World mungkin hanye tinggal sejarah je...







Set Fash ni je da abes Rm50 T____T aku xkan tuka fash lg



Khamis, 4 Mac 2010

2 Months 3 Weeks & 3 Days b4...

tempoh pertunangan


sepanjang bertunang ni xde la banyak sangat halangan dan dugaan untuk aku ngan adib.. stakat gaduh2 manja tu biasela.. da kenal hati budi masing2 so xde byk perubahan pon dr segi emosi, kasih sayang dan etc la.. ingatkan mmg xde dugaan langsung tp sebenarnye dugaan yang kuat datang dr family masing2.. both side ade contrast die.. xdinafikan my daddy yang mcm pilih bulu dengan layanan terhadap family bakal mentua aku.. (sian sangat kat adib.. minta maaf.. i hope it could be better soon.. n hope awk x amek ati sangat walaupon tau awk n family terasa ngan perangai abah sy--- mmg x dpt ubah tu..) becoz of dat perangai bakal mentua pon berubah sikit.. dont judge me bcz of my daddy.. T____T aku cepat terasa semenjak 2 menjak ni.. dan xsuke sangat bile 2-2 pihak ni bercakap mende yg xbaik tentang adib.. xkesah la hal pastence ke akan datang ke.. i noe him better than anyone else!!! dan jangan nak susahkan adib.. he noe wat he doing n i'll support him as long as i noe he can handle it. (dengan perasaan geram nih!!!) memang dugaan nak satukan 2 family nih.. semoga bertabahan


Preparation...


stakat ni preparation untuk hantaran kawen 80% da bli.. 13 dulang hantaran bukan sikit.. tp thx kat adib sebab die byk sponsor bli brg hantaran.. T___T memandangkan aku mmg sedang dan tengah miskin skrg nih...


tgh pikir nak blikan adib cincin ape ek.. suasa ke platinum.. (mane yg paling mampu??) kene korek duit dlm asb yg xberape nak byk tuh..(lagipon aku kan tengah tanam anggur nih.. baru abes practical.. duit yg ade balance biasiswa MARA dulu je..)


set bilik tido da bli dengan bantuan mak & za... huhu dpt gak katil idaman yg ade tiang seri tu.. walaupon mak ngan za decide nak amek katil jati tp aku xmampu nak kua duit berlebih2an.. so bli je solid oak set bedroom yg same arge ngan sebuah katil jati bertiang seri...


kad masih xdesign lagi sebab ade miscomunication ngan my daddy ┌┐┐(◣_◢)┌┐┐ geram gak.. kejap nak wat kat umah.. kejap kat dewan.. in d end tinggal dewan kecik je.. tu la lambat lg book.. igt die PM ke nak diberi priority..


mak andam da tempah untuk pihak pompuan je.. tp x wat comformation nak wat kat dewan.. haiz.. pening pale..


barang untuk tetamu stakat ni bli beg untuk 1000 org je.. (tetamu pon berubah2 jumlah nak dijemput.. alahai majlisku) kebanyakkan isi dlm beg adalah ditaja.. skrg kene kua duit untuk souvenir je.. masih tgh pk nak bli souvenir ape


photografer.. masih xtau nak cari mane photografer yg betul2 creative.. da tinggal 2 bulan je nih


Preparation Diri Sendiri


mostly preparation untuk diri sendiri mmg xsiap pape lg.. (rasenye adib langsung xwat preparation pape..)


Stakat ni belom amek kursus kahwin lagi ("ape!!! belom kursus lg??".. normal reaction n expression people bile tanye aku da amek kursus kawen ke lom.. relax la ujung minggu ni da book nak pegi kursus..)


baju nikah dan sanding - da lame tempah.. but both ade prob dengan kain, baju da ok cantik.. kain lak mcm asal boleh.. sume x menepati cite rase.. bukan cerewet tp kalau da nampak sangat cacat celanye kene la complain.. bukan bayar mura..


medical checkup-pon x buat lagi.. pergi pas amek kursus kawen nnt..


scaling teeth, spa, facial etc sume xwat lg...


persiapan dalaman pon xde perkembangan.. ilmu agama yang ibarat idup segan mati xmau je.. xwat preparation nak jadi isteri org.. dlm pikiran nak mengurangkan dosa membuat maksiat.. mungkin keinsafan dlm diri akan perlahan2 datang sebab Allah Maha Menyayangi hamba2Nya.. bukan stakat tunggu je.. kesedaran tu ade mungkin mase je x yang sesuai.. sebab selagi bercouple selagi tu la akan terus2an berbuat maksiat samada sedar @ x.. so wedding gimme brighter chance to change.. (Hopefully)


da xde semangat nak wat wedding preparation but times not waiting n always pass by.. am i jz dunno how to plan it well?? i wish i could but really dun have money.. i'm broke broke broke got no money in my pocket.. how will people understand dat... mesti org kate apesal gatal sgt nak berlaki da tau xdok duit.. people wont understand.. its been 10 years and 3 months aldy me and adib.. xboleh nak tunggu lame lagi sebab da cukup lame da nih..




When I first saw the dazzling you. That’s when everything changed