Jumaat, 15 Oktober 2010

Akhirnya Mak Pergi Jua


******************************************************************************

1 Ramadhan
mak bangun nak kejutkan za untuk prepare sahur.. tapi mak rasa kaki mak sakit..
mak cuba berjalan sambil pegang dinding.. dari bilik mak jalan pergi bilik za..

2 Ramadhan
mak terbaring sakit.. kaki mak bengkak cume aku xpasti apekah yang bengkak sampai mak xboleh nak jalan...

3 Ramadhan
aku tiba rumah mak waktu isyak..sempat berbuka di lucky garden yong peng dengan mknn yang di beli sebelom naik bas..
aku terus masuk bilik.. mak duduk dekat tirai katil bertelekung.. baru selesai solat.. muka mak pucat.. aku salam dan tengok keadaan mak, paling sedih tengok kaki mak.. bengkak mcm belon.. hanya jari2 kaki je yang nampak normal.. tapi kedua2 kaki dari peha sampai ke jari xdpt nak bayangkan bengkaknye.. nampak mcm kene gaout @ penyakit kaki gajah..

4 Ramadhan
lepas sahur.. aku tgk mak lg.. Alhamdulillah kaki mak da xbengkak.. mcm xde pape berlaku je malam td.. mak ckp da xsakit da.. mak berehat.. aku cume harap mak da bole jalan mcm biasa..

pagi dalam pukul 10.. aku jengok mak lagi.. mak terbaring.. mak ckp peha mak bengkak.. aku tgk bahagian ligamen pengambung punggung ngan kaki kiri membengkak.. keras.. mak ckp xleh nak gerak.. rase bisa sangat.. aku ajak mak pegi klinik nak x-ray mana tau ade bone fracture ke.. mak memang xnak pergi... abah pon x kasik pergi.. pendek kate semua org dalam rumah tu xgalakkan mak g hospital.. sebab mesti mak kene tahan wad.. sangat leceh bile mak kene masuk wad.. mak sendri pon xsuke duduk wad.. susah nak solat.. pastu mesti terkejar2.. duduk rumah senang.. nak solat bile2 pon xde masalah.. mandi, makan ikut suka.. tapi mak... ini just nak tgk je kaki mak ade bone fracture @ dislocate.. ( aku janji dengan mak, yang mak xyah masuk wad)

lepas zohor aku ngan adib bawak mak g Hospital Pakar Kluang.. nak x-ray kaki mak je.. 45 minit menunggu di ruang menunggu untuk jumpe doktor.. nak kate ramai pesakit, rasenye boleh gak kira ngan jari.. last2 aku tanye ngan nurse kat situ... "xboleh ke nak x-ray terus mak saya ni saya da tunggu lame ni?"... baru la nurse tu panggil sorang nurse tolong tgk2 kan mak.. pastu die kate boleh terus g tunggu depan bilik x-ray.. ati ada sedikit lega la.. (kan bagus kalau dari awal die cek.. bukan ramai patient pon).. masa tunggu depan bilik x-ray tu ade sorg patient tgh x-ray then 5 minute pastu patient tu settle.. masalah nye.. tunggu punye tunggu da jadik 30 minute... die xpanggil2 pon mak suh masuk x-ray.. ati banyak panas last2 blah camtu je.. BODOH PUNYE KPJ Hospital.. SERVICE MACAM SAMPAH.. kalau patient ramai cam GH xpela ni stakat bape kerat pon lembab.. bazir masa aku tunggu je.. da la bulan puasa..

so lastly drove la g Hospital Kluang.. sampai kat ruang kecemasan, amek wheel chair siap ade attendant tolong lagi.. bagi i.c mak terus jer M.A check ape yang patut.. amek no. giliran dan xsampai 5 minute da masuk jumpe doktor.. (rase nak menangis je... service GH lg better dr Specialist Hospital)

aku menangis mase doktor cek mak.. die cek kawasan bengkak sebab nak pastikan xde darah beku @ air kat dalam tu.. ngeri sangat kerjamu doktor.. aku tau mak menderita.. bayangkan doktor gune picagari dan cucuk2 sesuka atinye kat tempat bengkak tu.. mmg xbenar sume telaah doktor.. xde darah beku @ pembengkakan air.. doktor xdpt pastikan ape yang menyebabkan kaki mak bengkak.. untuk pemeriksaan lanjut doktor suh mak masuk wad.. aku menghalang sekeras2nye.. (pasti sume kat rumah akan bengang ngan aku) aku tanye mak berkali2.. cakap ngan mak xpayah masuk wad.. tapi mak ckp mak xkesah (aku tau mak xnak susahkan aku @ buat aku risau)

petang tu jugak mak kene x-ray.. tunggu doktor tgk result x-ray je.. adib kate tulang mak xde masalah.. so aku tau la mak sakit bukan sebab penyakit fizikal.

5 Ramadhan
aku jaga mak sepanjang malam td.. letih jugak sebab duduk kat kerusi sepanjang mlm.. mak xdpt tido lena.. mcm sengsara sangat.. sian sangat kat mak.. tghari tu aku blikan mak bubur McD.. petang pulak bli puding custard ngan tau fu fah.. sebenarnye mak xde selera pon nak makan.. tapi saje aku blikan mcm2..

6 Ramadhan
aku tido sebelah katil mak.. kali ni dpt tido atas katil.. aku bawakkan mak mathurat ngan surah2 pilihan.. takot mak boring.. mak xleh nak solat sebab mak kencing pon pakai tube.. sejak ari pertama lagi kat wad nurse pasangkan tube.. tp da 2 ari mak xdapat buang air besar sebab xbiasa nak berak kat pampers.. mase mula2 pasang tube pon mak xleh nak kencing.. kene gerakkan mak baru airnye mengalir.. mesti mak sengsara..

aku dapat jaga mak 2 malam je.. sepatutnye mak da boleh balik ari isnin.. tapi doktor pakar nak jumpe mak..


********************************************************************************


akhirnye 13 ari mak duduk kat wad.. 2 orang doktor pakar pon xdapat nak sahkan ape penyakit yang menyebabkan kaki mak bengkak.. dan kaki mak terus membengkak.. (hanya Allah lebih mengetahui)..


*********************************************************************************

20 Ramadhan

aku call mak.. tapi mak xdapat dengar.. ibarat hubungan sehala je bile mak menjawab telepon.. aku cakap menjerit2 pon mak x dengar.. last2 tikah call balik bgtau nak ckp pape msg je @ die jadi perantaranya.. actually aku nak bgtau mak yang anak die ni da pregnant.. T___T cume x dpt la nak bgtau direct da..


sebenarnye beberapa ari lepas mak keluar wad za ada ckp mak demam teruk.. ari ahad sebelom tu mak ckp telinga mak mcm ade loceng.. bile orang cakap ngan mak.. suara yang masuk dalam gegendang telinga mak jadi leper.. (aku pon xleh nak bayangkan cam mane)


24, 25,26,27,Ramadhan

tanda2 awal kehamilan da berlaku.. morning, everning dan night sickness.. hidup ala2 terseksa gak... terpaksa amek cuti awal..


28 Ramadhan

balik kampong...raya tahun ni beraya kat rumah mak mertua.. da decide lame dulu even sebelom kawen.. (xla kesah mane pon... bukan jau pon rumah mak mertua ngan rumah sendri.. sekangkang kera je..)


sebelom balik rumah mertua singgah rumah mak dulu.. nak anta kuih raya ngan marcaroni yang goreng kat rumah td siang.. boleh buat buka pose skali.. mak masih terbaring begitu tapi lagi teruk... tulang pipi mak da xde isi.. cengkung sangat.. aku sedih tengok mak.. mesti siapa2 yang jaga mak da begitu bersusah payah.. mak xboleh nak bangun langsung.. kene angkat nak pergi mana2..


29 Ramadhan-5 Syawal

walaupon aku beraya di rumah mak mertua tapi tiap2 malam pas maghrib aku g umah mak.. tiap2 malam aku cium mak cakap mak esok orang dtg lg.. siang bile ada masa terluang je aku balik rumah mak.. suasana raya xde terasa sangat sebab tahun ni mak sakit.. xdpt nak g jalan mana2.. aku beraya bersama mertua.. round rumah sedara mara adib sekitar daerah kluang.. ari2 berjalan raya.. (yela time ade orang2 tua ni la nak melawat.. esok dorang da xde, xde la kite nak beraya.. kata mak mertua aku) raya tahun ni mmg xde peluang nak g raya rumah kawan2 sendiri.. nak pulak time raya demam.. mmg la xde mood sangat nak beraya.. pastu asik ulang alik rumah sendri rumah mertua.. ade la shari 4-5 kali.. susah gak la raya rumah dekat2 ni..


2 Syawal- sebenarnye time ni birthday mak.. (aku pon xtau bile mak punye birthday dalam bulan islam... tapi mak penah bgtau die lahir time raya.. ni pon aku tau pas aku cek tenet.. matchkan ngan birthday tahun kapir) so mmg xde celebrate pape pon time ni

ramai sedara mara datang lawat mak.. jiran2 pon ade dtg.. (banyak duit raya mak) tp masalahnye time sedara mara dtg xde sape2 lak kat rumah.. kat umah mak mertua pon ade sedara dtg rumah mak pon sedara dtg.. terkejar2 la jugak.. itu xde ini xde terpaksa pergi belikan.. abah lak asik2 tepon.. raya yang sungguh terganggu..

5 syawal
last jumpe mak malam tu.. cakap ngan mak esok da nak balik... mak pesan jaga kesihatan.. banyak2 baca quran surah2 yang die ckpkan tu.. mak kata jgn risaukan die.. die kata "InsyaAllah mak akan sehat.."

23 Syawal
abang call.. tanya xbalik ke minggu ni.. aku cakap minggu depan baru balik..,

24 Syawal
pagi2 abah da call.. tanye xbalik ke? wani ada balik ni.. aku jawab x.. minggu depan baru balik.. pastu abah cakap.. mak xde pape.. InsyaAllah baik.. da boleh duduk da...
petang abah call lagi.. abah tanye pasal bill tepon die.. (mungkin die xtau nak ckp ape)
aku call za ptg tu tp xdpt.. mlm tu za tanye nape aku call.. aku ckp just nak tanye mak ok ke..
za ckp malam semlm mak da minta maaf da.. adik2 semua da bacekan yassin.. mak ckp mak da xlama.. (masa tu air mata aku da macam hujan da.. terkejut ngan sedih dengar.. nape abah ckp lain je dr yang za ckp) za ckp mak da xlarat nak baring.. mak nak duduk je.. mak ckp mak nak tgk sume ruang rumah..

adib ckp ngan aku kalau aku nak balik malam ni sempat lg nak naik train.. tp aku ckp xpe esok je pas appointment ngan doktor aku balik..

25 Syawal
pagi tu pukul 8.10 waktu kat klinik kesihatan seremban abah call... abah cakap kalau ade masa balik la.. mak da nazak ni.. aku masa tu baru buat pendaftaran kat klinik.. ati da berdebar2.. air mata meleleh xbenti.. xtau nak buat ape.. call adib.. dia baru je naik ICU.. suara aku xkeluar.. ati sangat sebak.. kata2 xdpt nak sampaikan... last2 aku letak phone.. aku taip msg anta kat adib.. adib suruh aku call rumah.. aku call za angkat.. za ngan suara serak basah (nangis la tu) ckp mak da lemah..

aku g kat kaunter pendaftaran ckp ngan nurse nak tuka appointment sebab emergency case.. die suruh aku g ke bilik appointment.. nurse kat bilik tu suh aku tunggu untuk wat scan sebab appointment aku ngan doktor xleh cancel.. boleh terus wat scan kat bilik doktor.. terdiam dan hilang semua perkara yang merisaukan bile tgk gamba baby dalam perut.. kecik je.. (pastu sambung nangis) xleh nak gembira sangat pon tgk baby dalam perut aku tu.. pas tuka appointment aku terus keluar dr klinik tapi xtau nak g mane.. aku msg ngan za.. time tu za bgtau mak da xde..

perasaan sebak yg da berbuku2 dalam ati tu terluah ngan curahan air mata tgh2 kesibukkan klinik kesihatan tu.. mesti mereka sangat pelik tgk aku nangis tepi pokok bunga.. banyak kali call ngan msg adib.. mase tu da pukul 9 pagi.. aku rase mase berlalu ngan sangat lambat sebab adib kate lg stgh jam baru abes patient dan die xleh nak tinggal je.. sejam 10 minute pas tu baru aku nampak batang idung adib sampai kat klinik tu.. tu pon pas abes 1 klinik aku tawaf sambil nanges.. sebab rase segan duk lame2 kat 1 tempat.. org plak asik tgk len macam je..

adib kate die uruskan jumpe ngan boss, pinjam keta ngan apis.. sebab mmg xtau time tu nak balik ngan ape yang cepat sampainye.. (time kasih banyak2 kat apis tu sebab kalau xde keta die mesti aku, eah ngan adib xsempat nak tgk mak pon)..

sebelom balik kluang kene amek eah dulu kat UPM.. sebaik duit time tu mmg ade untuk waktu2 kecemasan ni.. dalam perjalanan balik tu za bgtau abah xnak tunggu.. pas zohor terus kebumi.. rase sesak je napas.. keta da lari 160km per hour da.. mmg jangkaan sampai pukul 1.30ptg la.. xboleh ke nak tunggu kejap...

pukul 12.20 abang call.. cakap kebumi dekat asar nnt.. sejuk sket ati ni dengar camtu.. keta da boleh bawak slow sket la..

tepat 1.30 ptg.. kereta masuk ke perkarangan jalan umah aku.. sebelom masuk jalan tu aku da nampak banyak keta bersusun tepi jalan.. sebab banyak keta gak xdpt nak parking depan umah.. lagipon ramai sangat org kat luar umah time tu.. xtau nak cite ape perasaannye sebab sepanjang perjalanan balik td hati da redha dengan ketentuan Illahi.. sebenarnye boleh kate ini mungkin jalan yang terbaik untuk mak.. biarlah emak pergi.. Allah lebih tahu ape yang terbaik.. mak da banyak menderita tapi kesedihan mmg xdapat nak digambarkan..

aku masuk je ruang tamu rumah da nampak sekujur tubuh mak siap berkapan ditutupi dengan kain batik lepas.. aku salam mak mertua aku, wani dan makcik yang tunggu mak dari pagi2 lg setia tunggu mak dari hidupnye sehingga napas terakhirnye.. Terima Kasih Maksu.. (mesti maksu sedih.. teman berbual die da xde).. lepas salam maksu aku terus masuk bilik.. basuh muka ngan amek wuduk.. pastu aku g balik kat mayat mak.. tapi time tu mandak suruh aku tuka baju kurung (time tu aku pakai jeans ngan T-shirt.. baju yang aku pakai time g klinik tu..)

dalam bilik aku jumpe za, kak shila, tikah.. sume nak solat zohor.. aku pon tuka baju & solat zohor.. lepas je solat zohor mak mertua aku masuk bilik... die suruh aku cepat sebab muka mak da nak kene ikat.. tp time aku g depan jemaah lelaki da susun saf nak solat jenazah.. lepas solat jenazah za minta izin nak solatkan jenazah sebab masa solat yang 1st tu xsempat nak follow.. jadi kami semua adik beradik dan beberapa jemaah perempuan lain solat jenazah.. (ni kali pertama aku sembahyang jenazah dalam idup aku.. mana ingat ape nak buat.. da tu aku terlepas instruction takbir terakhir nak kene baca ape (sebab time tu bz amek telekung).. aku follow ape yg imam bace je (mana yang dapat yang lebihnye harap imam dapat tanggungkan.. bole ke camtu?)..

dengan redhanya selepas solat aku cium mak.. bukan sesuatu yang mudah nak tahan air mata dari mengalir saat ini.. beberapa kali aku mengelap dan terus2an mengelap air mata yg xleh nak stop... sewiyes aku redha dengan pemergian mak... itu adalah yang terbaik...dan paling baik untuk mak...

mak selamat dikebumikan di Perkuburan Islam Jalan Haji Manan... Selamat Tinggal Mak.. Berbahagialah mak disana.. semoga roh mak dicucuri rahmat.. kubur mak diperluas dan diterangi cahaya terang benderang.. semoga Allah jauhkan emak dari azab kubur dan azab api neraka.. sejuk dan damailah emak di sana.. AMIN..


Al-Fatihah ila Armarhumah Siti Hawa bt Taib/Maimunah (nama ibu mak)


(pagi hari kematian mak.. jam 5 pagi aku bangun menunaikan solat hajat untuk mak.. doaku agar Allah beri keajaiban sembuhkan emak dari penyakit kerana Allah itu maha penyembuh dan sembuhanNYA tidak meninggalkan sebarang kesan buruk.. andaikata penderitaan emak tiada jalan penyembuhannya (tiada yang mustahil bagi Allah) aku bermohon supaya Allah amek nyawa mak.. hentikan penderitaan dunia dan bahagiakan emak di akhirat sana.. dan Allah telah makbulkan doa aku.. mana2 pon antara 2 nya aku redha dengan ketentuanNYA.. kerana hanya DIA yang lebih mengetahui apa yang terbaik untuk setiap hambaNYA..)


*******************************************************************************



P/S: Jutaan Terima Kasih buat mereka...

Pak Majid dan keluarga yang da lama ubatkan mak sepanjang mak sakit sejak beberapa tahun lalu

Pak Deris yang berusaha mengubati penyakit mak sehingga ke akhir hayatnya

cik Jun yang banyak berjasa..

Syaz dan Keluarga.. Terima kasih atas usaha anda membantu..

rakan2 yang mengambil berat sepanjang mak sakit.. terima kasih semua

4 ulasan:

shamsiah shamsuddin berkata...

salam..
akak..takziah buat pemergian arwah emak akak...
akak tabahkan hati kuatkan semangat..moga rohnya ditmpatkan di tempat org yang diberi nikmat ALLAh..
da lame nampat status akak..tapi takut nak tanya,..takut akak,sedih,,
kuatkan semagt kak...

Lady D'yot berkata...

al fatihah~

deezanne berkata...

sam: sedih tu mmg ada dan terkesan tp yang pergi tetap akan pergi.. kite yg tinggal ni redha n doakan kesejahteraannya kat sana

dyot: thx sudi bace..

shamsiah shamsuddin berkata...

akak, yang penting kita sama2 doakan utk yang telah pergi..
kuatkan semangat akak...