Isnin, 31 Januari 2011

Resipi Ringkas Kek Batik

Monkey
tetibe je rase cam buat kek .. tapi yang mudah2 jela

so da ngidam nak masak ni kene la carik buku resipi..
teringat je kat kek batik.. xpernah cuba buat lg.. tolong orang buat pernah la..
bahan2 die x la banyak sangat.. nak buat pon senang je..

MySpace

ini resipinya....
  • 1 packet milo (packet yg plg kecil)
  • 1 tin susu cair (biase guna susu carnation evaporated)
  • 1 buku buttercup
  • 1 cawan gula halus
  • 1 biji telur ayam
  • serbuk koko (dlm 1 sudu besar)
  • 1 1/2 packet biskut marie (lbh sedap kalau gne biskut marie biase bkn yg perisa koko)
caranya.....
MySpace
1. mula-mula masakkan mentega tu hingga cair dalam kuali...
2. kemudian masukkan semua bahan2 tu satu persatu.... sudah sebati baru masukkan telur... gaul sampai masak... pastu masukkan biskut marie....
3. akhir sekali...masuk dalam loyang dan tekan sampai padat ketika masih panas
(biskut marie tu kalau rangup sket dan xlembik sangat mmg sedap)
MySpace


(gamba xsempat nak transfer ke pc lg... nnt la upload)

Sabtu, 29 Januari 2011

Sabtu Yang Bosan Sangat

______________________

plan arini nak jalan2.. tapi hubby on call lak..MySpace
sok pon same.. hubby kene rajin bekerja untuk baby ni tapi aku la kebosanan.. MySpace da xtau nak buat ape duk umah..MySpace
bile nak keluar g shopping barang baby ni....MySpace

Khamis, 27 Januari 2011

Lelong Abes Plushies n Teddy Bear

________________________________________
Lelong lagi dan lagi..
Kepada blogger yang nak buat contest kat blog tu and tercari2 hadiah ape yang menarik nak kasi kat paticipants.. mungkin korang bole try bg plushies n teddy bear. Betul2 harga runtuh ni.. memang x jumpe kat mana2 tempat/kedai/gerai plushies harga semurah ni.. ni sume barang baru bukan pre-loved, barang sangat berkualiti, bulu sangat lembut.. x rugi beli dan pasti puas hati..

(semua harga tidak termasuk kos pos, kos pos E-Parcel +RM7.50 untuk Bear besar, +RM5 untuk bear kecik, akan sampai 3-5 hari bekerja (biasanye 3 hari da sampai), PosLaju +RM22 untuk Bear Besar, +RM10 untuk Bear Kecik, akan sampai 1 hari bekerja)
(COD: Seremban/Senawang/K.Pilah)
_________________________________________

Lelong Price: RM 75

jenis: bear berdiri
color: pink

bulu: hairly with rose design. (sangat fluffy)
size: 1meter
Retail Price: RM100.00/(exclude posting)

Clearance Price:RM85.00/(exclude posting) ______________________________________


SOLDOUT
Clearance Price: RM 32 (exclude posting)

jenis: bear berdiri
color: cream

bulu: soft hairly
size:50cm

Retail Price: RM35.00/(exclude posting) _______________________________________

Lelong Price: RM 35/each
(If Buy All 3 RM 100)


jenis: honey bee

color: pink, purple, yellow
bulu: tidak berbulu (sangat lembut)
size: 50cm

Retail Price: RM47.00/Each
Clearance Price: RM43.00/Each
______________________________________

how to order?
sms/call: 017-7999548
for more info
(Serius Buyer Only)



Ahad, 23 Januari 2011

Apa Persediaan Untuk Menyambut Baby ni???

_______________________________________________

xsedar pon da masuk 7 bulan kandungan ni.. bile da berlalu tu rasa cam sekejap je.. yela sebab da berlalu.. hehehe mase kandungan 2 bulan ritu rasa lambat je nak gerak masuk bulan2 seterusnye.. yela morning sickness yang melampau2 rase cam xtau camne nak lalui hari2 mendatang... asik2 pikir camne kalau termuntah kat opis or time ngajar.. Alhamdulillah walaupon banyak sangat rintangannya sume tu da berlalu..

sekarang ada perasaan risau sangat.. yela hanya ade skali scanning je tgk baby ni.. pon xtau jantina laki ke pompuan.. sihat ke ada masalah.. rasenye sume ibu2 yang mengandung ade kot masalah kerisauan dengan anak yang bakal lahir.. pape pon panjang doa ditujukan untuk baby n family hope sume dipermudahkan dan xde ape2 hal yg merungsingkan.. insyaAllah baby sihat dan comel..

so da masuk 7 bulan ni kene la buat preparation nak sambut baby.. di jangkakan 1 Mei 2011 baby bakal lahir tp ramai yg cakap biasanye 1st baby lahir cepat sket dr jangkaan.. rancangan awal baby bakal di lahirkan di hospital Kluang.. yela papa baby ni ckp die nak anak die i/c 01 (johor).. pantang rasenya kat rumah mertua..


Senarai keperluan bayi


  1. Pakaian: baju lengan pendek/panjang, seluar pendek/panjang , sarung tangan + sarung kaki, lampin+lampin pakai buang, selimut, barut bayi, kain bedung, tuala mandi bayi, almari/bakul pakaian, sapu tangan, tikar getah bayi, beg bayi , sikat/berus rambut bayi, topi
  2. Mandian:-baby wipes, sabun bayi, bedak bayi- losyen bayi, syampu bayi, besen mandi bayi, putik kapas, bakul alatan mandian, baby towel
  3. Penyusuan:- botol susu, puting (newborn), bekas simpan susu, berus botol susu, bekas simpan botol susu (warmer), milk pump.
  4. Tidur:- bantal dan tila, sarung bantal dan tilam, katil bayi, Almari baby.
  5. Berjalan-jalan:- kereta sorong bayi (stroller), baby carrier
  6. Lain-lain:- minyak baby oil, tisu lembap, pemotong kuku, nappy rash cream, Gripe water, minyak yu yee, bedak baby, penyedut hingus.

tapi yang merungsingkan nak beli baju bayi ni size die la.. takut beli yang newborn nnt baby xmuat pulak.. kalau x pon baby membesar cepat sangat so keep buying baby punye pakaian.. nak minta nasihat sape ye...

Sabtu, 22 Januari 2011

Ikan Bakar Wak Lan Bagan Lalang

__________________________________________________
ni kali ke-2 pergi bagan lalang semata2 nak mkn ikan bakar
1st time makan rasenye xsmpai pon sebulan lalu.. da ngidam balik la.
tapi bukan mak buyung yang mengidam suami mak buyung yang mengidam ikan bakar die..

beli ikan mura je (bukan xde duit tapi mmg suka sangat ikan kembung ngan ikan jaket bakar)

husband aku ni xsuka makan ikan sangat.. sebab ade tulang (biase la orang lelaki ni ngada2.. tercucuk tulang sket pon naik angin..) so kalau beli ikan kerapu ke, siakap ke macam xkene ngan selera die.. sebab ikan2 tersebut banyak tulang kecik2..

mase 1st time datang bagan lalang dulu xtau jugak nak makan kat mana.. mase singgah medan selera die, time tu da pukul 11 malam, semua ikan da abis (kecewa sangat) pastu tanye la budak yang jaga toilet kat medan selera tu kalau2 ade tempat ikan bakar yang popular.. budak tu syorkan kitorg pergi dekat area sepang gold cost.. kat situ banyak kedai ikan bakar (banyak ke? ade la 2-3 kot)..

kedai ikan bakar pertama yang kitorg jumpe ialah kedai Wak Lan.. tapi mase tu teruskan berjalan smpai 200m then kitorang patah balik sebab xjumpe da kedai lain.. so takut kedai tutup aku ngan hubby pon singgah je kedai makan Wak Lan tu.. tu la 1st time makan kat kedai tu dan jatuh hati.. ikan bakar die lembut sangat.. sampaikan bile teringat balik mesti nak g sana lagi makan ikan bakar die..




so kali ni pergi bawak adik2 aku skali yang kat UPM tu.. saje je.. sebab kalau makan berdua je order macam2 rase xberbaloi lak.. perut ade dua makanan ade banyak nnt terpaksa lak abeskan.. nak tinggalkan rase rugi..

x pernah lagi cuba kedai lain.. ade la 2-3 buah kedai ikan bakar sepanjang jalan ke sepang gold cost tu.. mkn kat kedai Wak Lan ni ok la harga die x mahal sangat cam kat ikan bakar umbai melaka tu.. harga berpatutan (setakat ni pergi makan xpernah lebih rm50) so kira ok ape? kalau bawak family lagi berbaloi la.

ni la penamat bagi ikan2 ni.. hehe puas sorang makan sekor ikan..

Jumaat, 21 Januari 2011

Salam 2011


________________________________________


pejam celik pejam celik da masuk 2011 da..

dulu kunun2nya aku nak jadi blogger yang terupdate sekali la.. tp setelah beberapa bulan berlalu blog aku kian bersawang dan dipenuhi dengan labah2..

ape nak buat sibuk sangat la rasenye... lagi2 pas berbadan dua ni..

masuk je bulan ke-3 kandungan aku ni ade masalah timbul.. darah turun mendadak..
morning sickness jangan cite la bukan stakat morning je tp everning, nite sume la..

selera makan pon xtentu.. bukan berpantang makan tp perut da masuk angin bile makan terkeluar la balik.. nak pulak bile muntah x boleh nak tahan2.. mesti keluarkan sume isi perut baru la boleh rase lega sket..

da la aku keje kadang2 berulang seremban-kl-seremban.. lg la x terjaga waktu makan minum

pas bacaan heamoglobin aku turun minggu demi minggu sehingga la ke 9.8, waktu appointment kat klinik pon jd tiap 2 minggu skali.. aku rasakan prestasi kerja aku makin menurun. nak pulak banyak sangat amik cuti xbergaji sebab nak g klinik..

aku mendisplinkan diri untuk makan sume suplement yang klinik kasik tp masalahnye darah aku xnaik2 dan makin turun lg..


dek kerna da penat ulang alik + nasihat doktor yang begitu menusuk kalbu


"kalau skrg awak xde masa untuk anak awak, lepas die lahir lagi awak xde masa nak jaga anak awak!!"


gile doktor ni marah aku sebab masuk bulan ke-5 pon morning sickness aku still ade..

aku muntah sampai kua darah lg... teruk gak la time tu.. tiap kali muntah mesti lembik je..


so in the end aku quit job.. heh.. masuk arini da nak dekat sebulan jugak la aku jadi suri rumah.. mungkin ade org rase aku bodoh je benti keje.. nak pulak taraf hidup skrg tinggi.. sian hubby aku kene tanggung sorg2.. anak da nak keluar.. tp aku positifkan diri pasti ade rezeki di tempat lain untuk aku..


skrg kandungan aku da masuk 6 bulan lebih.. 2 minggu lepas aku check darah lg kat klinik


Alhamdulillah.. bacaan darah aku naik 10.3.. walaupon masih rendah tp aku da xpayah nak g klinik sebulan 2x. skrg sebulan skali je.. morning sickness pon da xde.. doktor nasihatkan aku kalau perut kosong.. minum la susu sejuk.. susu tu dapat mendapkan angin dalam badan.. hm.. dlu aku bukan xnak ikut nasihat doktor masalahnya umah aku xde petiais.. skrg da ade wahaha.. pas benti keje terus bli petiais besar.. puas ati aku...


sebenarnya aku da stop mkn suplement yang klinik kasik.. member keje aku ade syorkan 1 ubat tu name die *sangobion* aku mula x la nak amek kisah sgt sebab nurse klinik ckp kalau aku mkn ubat seperti yg mereka syorkan pasti darah aku ok je.. (tipu xberkesan untuk aku walaupon mcm2 cara aku usahakan) tp pas 2 hari aku mkn sangobion ni darah aku naik dr 9.7 ke 9.8 (sebab time tu ubat klinik da abes terpaksa la bli dari farmasi and farmasi pulak xde ubat cam klinik kecuali la ubat ni) aku takot darah aku turun lagi sebab appointment lg 2 hari je.. so nak xnak aku bli je ubat sangobion ni..


pas appointment tu aku terfikir.. mana pergi suplement iron klinik yang aku mkn tu? xde fungsi ke kat badan aku ni sebab darah aku x naik2 pon bile aku makan iron tablet tu.. aku pon try buat experiment... bli 1 kotak sangobion n tengok hasilnye lepas 2 minggu cek darah nnt..

dan ia mmg berkesan.. at least lepas 2 minggu darah aku naik ke 10.3 cume nak naikkan lg ke 11 tu aku xpasti tapi dr ape testimoni wanita2 yang aku bace diinternet semuanya mencadangkan sangobion baik untuk perempuan anemic dan perempuan mengandung.. (aku xdptkan nasihat doktor pon untuk makan suplement ni.. just bace kat internet.. kat internet tu most of euro doctor mencadangkan sangobion kepada wanita2 mengandung.. ubat ni bagus sangat sebab korg x rase sembelit langsung sebab die mengandungi sorbitol (bahan pelawas).. warna and bau najis pon normal je xmcm suplement klinik kerajaan yang membuatkan sembelit dan warna najis hitam n berbau sangat kuat.. cume yang aku tahu ubat klinik kerajaan ni mmg bagus tp die murah.. tu yang kadar keberkesanan die amek mase yang lame..


sampai sini dlu la aku update blog.. sok nak update barang2 senarai barang2 baby yang nak kene beli.. huhu duit lg kan.. so planning dlu ape nak bli then budget.. baru la x overbudget.. sebelom terlambat Selamat Menyambut Tahun 2011.. hope tahun ni membawa 1001 kegembiraan pada semua orang..