Ahad, 23 Januari 2011

Apa Persediaan Untuk Menyambut Baby ni???

_______________________________________________

xsedar pon da masuk 7 bulan kandungan ni.. bile da berlalu tu rasa cam sekejap je.. yela sebab da berlalu.. hehehe mase kandungan 2 bulan ritu rasa lambat je nak gerak masuk bulan2 seterusnye.. yela morning sickness yang melampau2 rase cam xtau camne nak lalui hari2 mendatang... asik2 pikir camne kalau termuntah kat opis or time ngajar.. Alhamdulillah walaupon banyak sangat rintangannya sume tu da berlalu..

sekarang ada perasaan risau sangat.. yela hanya ade skali scanning je tgk baby ni.. pon xtau jantina laki ke pompuan.. sihat ke ada masalah.. rasenye sume ibu2 yang mengandung ade kot masalah kerisauan dengan anak yang bakal lahir.. pape pon panjang doa ditujukan untuk baby n family hope sume dipermudahkan dan xde ape2 hal yg merungsingkan.. insyaAllah baby sihat dan comel..

so da masuk 7 bulan ni kene la buat preparation nak sambut baby.. di jangkakan 1 Mei 2011 baby bakal lahir tp ramai yg cakap biasanye 1st baby lahir cepat sket dr jangkaan.. rancangan awal baby bakal di lahirkan di hospital Kluang.. yela papa baby ni ckp die nak anak die i/c 01 (johor).. pantang rasenya kat rumah mertua..


Senarai keperluan bayi


  1. Pakaian: baju lengan pendek/panjang, seluar pendek/panjang , sarung tangan + sarung kaki, lampin+lampin pakai buang, selimut, barut bayi, kain bedung, tuala mandi bayi, almari/bakul pakaian, sapu tangan, tikar getah bayi, beg bayi , sikat/berus rambut bayi, topi
  2. Mandian:-baby wipes, sabun bayi, bedak bayi- losyen bayi, syampu bayi, besen mandi bayi, putik kapas, bakul alatan mandian, baby towel
  3. Penyusuan:- botol susu, puting (newborn), bekas simpan susu, berus botol susu, bekas simpan botol susu (warmer), milk pump.
  4. Tidur:- bantal dan tila, sarung bantal dan tilam, katil bayi, Almari baby.
  5. Berjalan-jalan:- kereta sorong bayi (stroller), baby carrier
  6. Lain-lain:- minyak baby oil, tisu lembap, pemotong kuku, nappy rash cream, Gripe water, minyak yu yee, bedak baby, penyedut hingus.

tapi yang merungsingkan nak beli baju bayi ni size die la.. takut beli yang newborn nnt baby xmuat pulak.. kalau x pon baby membesar cepat sangat so keep buying baby punye pakaian.. nak minta nasihat sape ye...

6 ulasan:

shamsiah shamsuddin berkata...

kak.tambaah..minya yuyi cap limau..
hmm
biaselah johor yang terbaik..sentiasa di hadapan..
moga akak sihat selalu..

deezanne berkata...

da ade dlm senarai tu.. (lain2 minyak yuu yee hehehe) thx sham

Cik Nani berkata...

insya allah, semua nya nanti selamat ;-)
ikut pengalaman kakak saya dulu (sebab tak kawen lagi), be;li je yang newborn baju dia besar jugak. boleh pakai sampai baby 5-6 bulan.

deezanne berkata...

ok thx cik nani.. tp bile tgk baju NB ni cam kecik je (perasaan org dewasa).. muat ke kalau baby kua besar ssh jugak huhu..

wanacesh berkata...

wah bestnyer bcer pengalamn org yg tgh mengandung,,kter blerlah kan,,ha3,,msih merancng sbnany,insyaalah hbis blaja nti,,btw gd luck kak deezane,,!baby mesti cumillah(mna der baby x cumil he3)

deezanne berkata...

ty hehehe.. lain org lain pngalaman dier.. so nak rase lg syok kene ade baby sedri.. xkan nak sibuk kat anak sedara je memanjang