Selasa, 8 Februari 2011

Aku Baby dan Klinik

(Isnin, 7 feb 2011)

aku ade appointment kat Klinik.. da masuk 28 minggu a.k.a 7 bulan kandungan aku.. so ape yang aku kene buat arini ialah aku kene start berpuasa jam 10 mlm smlm smpai la pagi ni.. tp aku da start puasa dari kul 7 mlm smlm lg gara2 terperangkap dlm jammed time balik dari kampong.. aku gerak dalam pukul 3 ptg gitu then sampai melaka singgah rumah pakcik sedara hubby dalam pukul 6 petang.. agak lambat sebab jammed.. setelah dijamu mee goreng (agak pedas so aku x mkn byk) dalam pukul 8 malam aku pon gerak balik seremban.. lalu jalan dalam sebab xnak tersangkut kat jammed highway yang mana aku dengar dalam radio sesak x hinggat.. sampai seremban pukul 9.30 mlm then hubby g gunting rambut.. padahal aku kene start puasa pukul 10mlm.. perut mmg lapa sangat..MySpace

pagi2 perut mmg xboleh blah tahap kebulurannya tp ape bole buat tunggu jela lepas amek darah nnt.. nak carik parking keta pagi2 di klinik government mmg la membuatkan kepala tension yang amat.. lagi2 pas cuti panjang.. ramai pulak orang sakit ari isnin ni.. MySpace

pas amek nombor nurse tu suruh aku g amek darah before minum air gula.. lepas tu baru timbang n check tekanan darah reasonnye aku da lewat 1/2 jam.. (abes tu parking full)
minum air gula tatkala perut kekosongan memang mencabar credibility aku sebagai perempuan yg sedang mengandung (ayat x bleh blah).. ade 2-3 org yg minum air gula muntah balik time tu.. so aku xnak menikmati rase air gula untuk kali ke-2 so aku bertabah la minum dengan seslow mungkin.. dengan harapan perut aku dpt terima air gula tersebut seadanya.. lame gak la secawan air gula tu nak abes.. tapi demi baby yang ade dalam perut aku sanggup juga menghabiskan secawan air gula tersebut.. (cuba membayangkan ia adalah oldtown white coffee hazelnut).. MySpace

walaupon air gula tersebut selamat masuk ke dalam tekak aku dengan jayanye tp perut aku still rase xselesa.. da tu xbole nak mkn lg.. so perut masih kosong.. hanye air gula semata2..MySpace

sejam selepas itu ketika aku menunggu giliran untuk check baby dlm perut.. perasaan gelora mula terasa... hati mampu berdoa jgn la aku muntah.. tgl sejam je lg nak amek darah balik.. jadi pelbagai cara aku gunakan untuk menghilangkan rase loya.. aku pon berpura2 tido di kerusi keras klinik tersebut.. tahan punya tahan akhirnya "burst" keluar jua air gula dr tekak aku.. aku cuba tabahkan diri.. tahan air yg ade dlm mulut sungguh2 sementara bergerak ke bilik air.. tapi sia2 saje usaha aku.. dua langkah dari tempat duduk skali lg aku muntah dan keluarlah air gula yang aku tahan dalam mulut tu ke lantai.. MySpace
Hm.. bayangkan jela ramai gile orang kat klinik tu.. da xboleh nak malu pon sebab da memang xboleh nak tahan lg.. akhirnya aku berlari ke sinki yang berdekatan dan teruskan memuntahkan semua air gula.. sebaik la air gula je yang keluar.. kalau ade nasik ke ayam ke mesti orang geli nak lalu.. MySpace
hm.. kene buat appointment baru and kene minum lg air gula tu.. yang gembiranya bacaan Hb da naik ke 10.8.. peningkatan yang maju dan drastik.. Alhamdulillah dengan kuasa Allah Yang Maha Penyembuh.. Sangobion tu alternativenya je cume ia lebih bkesan berbanding ubat biasa yang dpt dr klinik tu.. yang sedihnye nurse xkasik aku scan baby.. xde appointment ngan doktor.. patutnya minggu ke 28 da boleh scan baby.. die suh tunggu lagik sebulan (minggu ke 34).. kecewa betol ditambah dengan rase risau dengan kedudukkan baby.. yela aku asik rase sakit je tiap kali baring mengiring.. macam ade sesuatu menusuk kat perut.. bile tanye nurse dorg pon xtau.. dorang cakap aku kurus sangat mungkin tulang rangka aku tu tekan perut.. (mungkin la kot)MySpace

in the end aku ngan hubby pon decide nak scan kat klinik luar je.. rase nak nanges je bile dpt tgk wajah baby secara 3D.. comel sangat.. doktor kate semua perfect..xde pape masalah (syukur Alhamdulillah.. melegakan segala curiga dan perasaan cemas aku selama ini) MySpace

dapat la mengabadikan gamba baby yang masih dalam perut ni..
hubby punye la semangat.. da tunjuk 1 department.. die kate aku pulak tunjuk 1 dunia..doktor kata" kepala besar sikit".. dalam hati aku mesti ikut kepala papa die (jendul)

2 ulasan:

zaty luvlianncezzz berkata...

hi3... nice :)
mst epy kn

deezanne berkata...

sangat happy.. tunggu masa baby nak deliver je nih.. xsabar + takut jugak..