Rabu, 9 Disember 2009

heavy wind day

salam semua kenalan mahupon teman2 blogger..
jutaan ampon maap kepada 2 ekor penyu aku yang sudah lame xdiberi makan..
sorilah xsempat nak melawat blog nih (hampir2 saje lupe kewujudan blog ni)
da agak lame aku xmenulis.. lepas raye ritu.. kunun2nye plan cuti semester nak menjadi blogger yang terupdated skali adalah tinggal kehampehan sahaje.. 1 cite pon tiade aku postkan sungguh haru skali..
tiba2 aku teringat pada blog ini.. ape kabar ye kawan2 blogger.. mesti da jemu menunggu aku menulis @ mereka tiade kekesahan pon pada blog ni.. (aku je yang sangat perasan)..
banyak sangat perkara yang berlaku sepanjang aku hidup selepas raye..dan semuanye (83% adalah nasib malang yang tiade terhingga).. paling aku xdapat lupekan kisah final projek.. sungguh terkecewa skali.. akhirnye ia tetap terjadi begini.. disaat aku mengambil result pekse.. ade 4 subject semua skali.. semua A kecuali final projek.. silapnye bile aku telah pulang ke kampong halaman pada cuti semester.. 2 hari sebelum itu aku telah berjumpe dengan supervisor aku untuk bertanyekan perihal draft thesis..
saat aku berjumpe dengannye pada hari isnin secara xsengaja di bilik lecturer department lain. aku bertanyekan perihal draft tesis yang telah aku hantar kira2 seminggu sebelom raye.. tiba2 die marah cakap kat aku yang die dah lame letak kat pigeon hole die. aku je yg xdatang2 amek.. pastu leh pulak die kate tah mane die campak tesis aku tuh.. (=.=)!!! sungguh die ade bgtau aku suh jumpe lepas raye.. lepas cuti raye trus exam. aku jumpe dengan lecturer tu betol2 pas abes exam dan die xde cakap @ msg pon kat aku suh amek kat dlm pigeon hole die.. sebelom2 ni mmg amek dr tangan die pon.. then pas je die kasi balik draft aku tu, aku pon tanye bile tarikh last anta tessis, die cume ckp ngan aku nnt da siap anta kat die..
(sebenarnye aku da naik bengang dengan die..xpernah nye ckp baik2 ngan aku.. tak pasti dimane silapnye..)
hari rabu minggu yang same.. aku terus pack barang balik kampong dan keluar dr rumah sewa untuk selame2.. babai housemate umah no 37 jalan perahu layar.... then aku terima msg dr kawan yang 1 supervisor ngan aku, dlm msg tu ckp lecturer tu nak jumpe ari jumaat.. WTFish.. aritu cakap da siap baru kasi.. then aku xpergi pon meeting tu.. gilo ape baru je balik johor da nak patah balik shah alam.. (=.=) dan minggu2 seterusnye aku masih hampe dengan jawapan kawan2 tentang thesis.. lecturer aku tu xbgtau bile tarikh akhir antar thesis dan kawan2 dr lecturer lain semua da antar.. pelikkan? nape la dengan lecturer ni.. the end of d story aku menghantar full complete thesis jugak 3 minggu selepas aku berada di kampong halaman tp xjumpe pon lecturer tu.. 2x aku cari die..
dipendekkan cerita aku dpt tau siapa budak yang x hantar thesis xleh nak practical.. WThell.. aku pon call lecturer yang uruskan practical aku tu.. aku ckp ngan die supervisor aku xreply2 pon result thesis aku tu dan die xpnah angkat call aku..(agak2 la kalau xnak diganggu pon).. dan kali ni aku bergegas ke shah alam pas sehari berada di kluang (aku balik kampong lepas lecturer aku tu xdpt ditemui di ofisnye dan die langsung x balas msg, email dan call dr aku)... so aku cubela nak uruskan thesis aku tu sedri, hantar copy ke HOD, Dean dan supervisor.. pagi2 buta aku da naik ketapi, pastu smpai je kat shah alam trus aku g kolej dan menuju ke bilik lecturer.. tp kehampehan masih berlaku lecturer tu xde dlm bilik die.. dan ade sorg lecturer ni ckp die lepak kat bilik lecturer lain.. wahlao.. sungguh senang hidup..
sungguh kejam skali bile lecturer tu ckp ngan aku, thesis yang aku hantar die xterima.. die amek result dr draft yg aku hantar je.. (T_T) sampai hati ko lecturer.. aku separuh mati siapkan thesis tu.. bukan main2 punye... 30 juornal, 10 article ngan 10 buku aku rujuk... kalau cakap tu sikit x boleh blah la... da la kolej xde subscribe mane2 journal food science.. aku yang berkorban mase ni pergi U lain cari journal.. atleast sebelom2 ni jawab la panggilan telepon aku... sesen pon ko xyah bayar untu kcredit.. kenapa selame ni bile ade hal pasal meeting ko xpenah direct contact aku.. nape org lain dpt je msg tu.. bukan ramai pon student under ko yang betul2 ko kene concentrate.. 3 org je.. dan saat kawan2 lain dpt result A untuk final projek.. aku ni dpt B+ je.. org yang dengan supervisor lain tu cincai2 je buat dpt A-.. sewiyes.. sampai skrg aku masih buntu.. ape salah aku pada ko??? pernah ke aku skip class ko? aku bukan jenis kaki kipas.. aku berusha atas kaki sedri.. salah ke????? cume bgtau je aku bile tarikh dan masenye.. sehari pon aku xkan lewat sebab ni mase depan aku.. kalau betul aku yang bersalah kerana hantar lewat thesis tu bile ko da bgtau awal2 tarikh akhir thesis tu patut hantar, aku boleh terima.. tp aku berase aku ni insan yang teraniaya.. ambil la bahagian ko kelak kat akhirat.. tahniah kerana menjadi seorang pendidik..
kisah kedua berlaku minggu lepas...
ia berlaku saat aku mencari tempat berteduh dalam mase sehari dua sementara aku mencari rumah sewa lain sekitar tempat practical aku.. Melaka bandar yang pesat membangun.. kenapa aku pilih Melaka sedangkan tiade kawan, saudara mara mahupon bukan jua kampong halaman aku?? usah ditanye mengapa kerana ceritanye sangat panjang dan malang... aku xpasti nak classifikasikan ia sebagai ape... kepada orang ini pon aku buntu.. katenye boleh menumpangkan aku sementara aku mencari rumah berdekatan tempat practical tu malah hal tu aku bertanye 2 minggu sebelom practical.. sebelom2 tu ade jugak aku cari rumah sewa.. tp mengharapkan internet je xcukup.. iklan tampal2 tepi jalan pon da xde (sebab along pinjam wang punye kampen pembersihan) so memang sangat payah nak jumpe iklan rumah untuk disewa..jadi aku bergantung sepenuhnye kepada tunang aku untuk menghubungi kawan2 classnye dulu.. dan budak pompuan tu pon da setuju nak tumpangkan.. tapi.. ari ahad sehari sebelom practical.. (29 nov 09.. ketika dalam perjalanan menuju ke melaka, adib bgtau yang kawan die xboleh tumpangkan aku dan budak tu baru bgtau tghri mase adib dlm perjalanan ke rumah aku...) time tu aku xboleh nak pk ape2.. aku buntu!!!! kenapa baru skrg bgtau.. kenapa x 2 ari sebelom tu??? semua kawan2 aku call.. Melaka hari ahad mmg sesak.. apetah lagi musim cuti sekolah.. dalam sesak2 tu kami round seluruh pelosok taman.. berharap akan ade iklan rumah sewa.. mane nak cari rumah sewa on d spot??? cari sampai mlm xjumpe2 gak last2 adib suh tumpang rumah kawan die kat seremban...
T____T Big THANKZ to 1 malaysia house (jenna, nisa & shankri)
so 30 nov 09.. 1st day practical.. nak report duty ni datang dr seremban.. untuk mengelakkan jammed kat air keroh, kul 6.30 lagik aku da bertolak... huhu sungguh aku berdoa hope my whole day will be better than yesterday..sebaik staff kat Mahkota Medical Centre tu sume baik2.. dorang perkenalkan sorg budak yang leh tumpangkan rumah die sementara aku carik rumah.. actually balik je keje aku still mencari2 rumah.. dan semuanye hampeh jua.. last2 dalam pukul 8 lebih aku contact budak yang offer aku rumah.. (actually adib xkasik nak duduk rumah flat ni.. bahaya.. tp xde choice da).. time tu mmg da exhausted abes da.. kepala da xleh nak pk lain...
thx jugak pada kawan2 yang caring abes.. yang tolong carikkan rumah.. sian dorg pon kene kerah tenaga risaukan aku nak stay mane..(sian bakal mak ngan bapak mertua aku gak.. asik2 call tanye da dpt rumah belom)...
in d end aku dpt rumah yg murah dan best.. rm50 je sebulan dekat lak tu ngan tempat keje.. persekitaran xmcm yg dibayangkan.. rumah je name flat tp mcm apartment.. lagi besa dr apartment kat shah alam tu.. kawasan family.. senang cite mmg ok la.. setakat ni suasana mmg selamat.. xde org bujang melepak ke..housemate pon baik.. xberkira langsung (@_@)
so dat all for now... gile ah panjang.. mesti kebosanan membacenye.. nnt akan aku cube post cite short2 sket.. thx for spending time reading dis bored story hahaha..

2 ulasan:

maiyah berkata...

ok kan 50 sebulan

deezanne berkata...

ok sangat sewa.. rm50 duduk 1 bilik sorg2.. sebelah rumah ade kedai makan.. rezki saat akhir sgt bebaloi-baloi..