Isnin, 12 Oktober 2009

aku,hidup, dan mereka..(part 1)

da lame aku x manulis.. mungkin sebab tahap kesibukkan aku menjadi-jadi sejak akhir2 ni
tapi aku da start cuti semester sejak ari sabtu minggu lepas lagi setelah paper terakhir dlm sejarah degree aku selesai
bertapa gembiranye aku usah cite sebab pas ni da xde exam lagi (untuk istilah degree)
macam la aku kompom lulus.. dah la 2 paper sem ni macam lahar sesangat susahnye..
aku strunggle nak mati time mid.
penat2 aku dpt A utk 2-2 subjek tu tp final die xnak susah nak mampos lak
**********
aku da pindah keluar dari rumah aku kat shah alam dek kerna tak tertahan ngan perangai bebudak rumah tu.. sebenarnye aku rase kitorang da rapat mase puase ritu.. leh berbuka same2 klu x kua pon masak same2 la..
satu hari jumaat ketika hujung2 puase aku pon bersedialah untuk memasak.. actually badan letih sangat sebab 2 hari sebelum tu budak2 rumah ajak berbuka bersame sultan selangor kat masjid PJ. aku pon lupe ape namenye masjid tu.. mknn memang ok byk sangat siap bungkus bawak balik lagi lauk kat masjid tu. tp kene food poison lak mlm tu sampai la keesokan arinye..tah ape yg silapnye tah.. walaupon kene food poison tp tetap puase.. so leh imagin la bagaimana penatnye aku ketika tu yg da kehilangan banyak air akibat diarhea..
berbalik ke cerita asal, time aku bersedia nak masak tu aku tengok nasik sahur banyak lagi.. so aku ckp la kat seorang akak ni (kak syifa) yang aku nak masak nasik goreng. die pon offer ayam die. so aku masak la untuk 6 orang makan @ lebey..memang banyak sangat la. (sebab aku biase tengok dan join budak2 rumah aku masak. kadang2 dorang masak untuk orang lain. dan aku slalu masak something tuk ramai2 makan) pas masak aku da exhausted. jam pon da kul 6.10 time tu and aku lom solat lagi. aku pon nak pesan kat kak syifa bahawa aku nak ke atas solat dan meninggalkan dapur yang berselerakkan.tp akak tu tgh tido kepenatan sebab diela org paling teruk kene food poison. niat aku bukan la xmo kemas dapur tu cume aku nak solat dulu. dan mase tu cume ade kami berdua je dirumah. roomate aku kua ngan mak die g bazar sek 13. pas solat aku masih melepak penat kat dlm bilik. relax2 dulu sebab kalau bangun pon nak pitam.. dlm kul 6.30 aku pon turun bawah. time tu aku tengok akak2 yang da balik dari keje sume siap2 nak keluar. aku pon bertanye kepada kak syifa yang turut bersiap2.
"nak keluar ke?"
"aa..kak emma ajak g buka kat masjid"
aku pon senyap. dlm hati da menyesal masak banyak padahal xde sape yang nak buka kat rumah. sedih gak la. kalau aku tau aku pesan je makanan kat roomate aku. xla letih sangat. aku berbuka bersame roomate aku dan seorang housemate lain. tp dorang da siap beli juadah masing2. pas siap berbuka aku kemas la dapur yang macam tongkang pecah tu.. memang berselerak sebab aku masak td sume xbasuh lagi =.=!!!! aku mengaku aku yang guna dapur tu seorang diri..
********
pagi nak bersahur aku kejut roomate aku.. time tu aku xtido lagi. aku cume sahur instant mee je. kalau ikutkan ati memang xnak makan pape. minum air je sudah. nasik goreng buka semalam aku xtau ape cite.. da xde..
dan kira2 dalam pukul 10 pagi adelah sorang akak ni (kak ina) ketuk pintu bilik aku.. time tu aku ngah practice nak present. so aku benarkan la die dtg mengganggu aku. yela stakat nak ckp pasal wet rumah ke ape ke aku xkesah. then die tanye aku semalam aku xkemas dapur ke? aku bagitau la aku and roomate aku siap buang sampah. lantai dapur tu siap mob ngan dinding dapur tu siap lap lagi. complete la aku kemaskan.xde pulak aku terfikir hal petang semalam tu. pastu kak ina tu amek kamera die tunjuk gamba dapur pada pukul 6.10 semalam.. aku gelak la. aku ckp tu dapur sebelum kemas. tapi aku ckp la ngan die aku nek atas g solat dulu. pastu die marah aku kat aku. die kate dapur tu pas guna kemas la. orang lain pon nak guna gak. mak aih panas tul ati aku. aku pon tibai balik la. aku ckp kat die. kalau nak gune xleh ke nak bgtau aku semalam suh kemas. aku bukannye malas sangat aku just nak solat dlu. lagipon semalam da lewat xde sape balik rumah lagi. biase orang yang slalu nak gune dapur tu balik pukul 4.30 petang. aku pon da tolong masakkan makanan berbuka untuk budak2 lain gak. then mase aku kua dari bilik xde sape lak cakap ngan aku suh kemas dapur sebab dorang nak gune dapur. sebelum2 ni penah ke aku tinggalkan dapur tanpa kemas? yang paling aku bengang nape lak hal semalam baru nak ckp arini. dan aku pon da kemas dapur tu.
kenapa orang yang nak gune dapur tu xtanye aku baik2 semalam suh aku kemas dapur kalu die nak gune dapur time tu. hoh mengarut tol. wat mood aku ilang lak. yang si kak ina ni macam xleh terima lak aku marah die balik. yela die tu da umo 30 tahun aku baru 23. so die pon ungkit la balik sume2 cite aku penah xtutup iron skali, lampu bilik air skali.. sekali je tiap 1 masalah tu.
adoihai orang tua ni memang gile. die nak buka la sume mende yg aku pnah buat nampak salah dimata die dan orang lain.. tapi pernah ke die tau yang aku slalu sapu sampah rumah setiap minggu tu padahal orang lain sentuh penyapu pon xpenah. penah ke die nampak aku buang sampah yang ade dlm rumah tu? penah ke die nampak aku tolong susun slipar? tegakkan rak kasut aku yang asik nak terbuka je (bukan dorang kesah sebab rak kasut tu bukan dorang punye.. dorang tolong letak kasut je).. xpenah sebab aku slalu menyapu @ buat mende2 tu time dorang x ade.. aku kan student dorang keje so dari pukul 8pagi ke 5petang tu dorang xde kat rumah.. aku lak takkan la nak wat keje tu sambil tangkap gamba sebab nak prove kat dorang yang aku wat keje. lagipon sume tu macam bende yang simple sangat.memang hari2 aku sapu sampah bilik aku.. so alang2 da menyapu aku sapu la satu rumah. bukannye susah sangat. pastu die ungkit lak sepanjang puase tu aku xde share duit barang tapi aku join makan skali. aku da pelik sebab dorg xde ckp ngan aku pon pasal share2 barang. lagipon kalau aku masak memang gune barang aku. da la penah minyak aku habes digunakan. hm...aku senyapkan jela kan ke bende tu xmahal mane. tp kenapa die ungkit hal makanan? bukankah memberi makanan berbuka kepada orang lain itu sedekah? kesian aku dengan dorang ni.. sampai macam ni skali dorang berkira. hilang segala respect aku terhadap warge2 rumah no37 jalan perahu layar XXXXXXXX.................................
*************
hm.. sebenarnye aku da lame xberkenan ngan perangai dorang ni.. kalau ade masalah (lagi2 budak baru yang timbulkan, terus je nak wat meeting. cakap memang berabuk. nak wat gontong royong la. apela. pastu sape xjoin kene bayar upah orang gontong royong. tp time gontong royong xnampak lak muke). aku yang skema ala2 ni xpenah lak skip gontong royong. sebab aku memang malas nak timbulkan masalah @ cari pasal ngan orang lain. nak potong rumput depan rumah pon berkira. padahal semua bekerja. ape sangat la kluar duit share 8 orang tiap2 bulan. bil letrik melambung nek smpai rm21.50 sebulan (bulan pertama aku menginap bersame 4 orang baru yang lain) buat meeting gak. mesti la tumpuan kepada aku yang buka laptop 24jam nih. dorang ckp sebelum ni rm9 je sebulan (yela sebelum ni 4 orang je duduk memang la rm9).. tapi pastu aku kurangkan la aktiviti ngadap laptop ni. biase lepak kfc ke mcd ke mamak ke bile nak on lame2 (sampai camtu skali). pastu kadang2 bende kecik pon nak ngadu (macam hal aku nih) padahal leh je setel semalamnye. nak jugak ngadu. haiz buat bengang ati aku ni aje.
so aku pon bulat tekad nak keluar gak dari rumah tu.. aku malas nak ngadap muke dorang lagi. walaupon orang yang menangkap gamba dapur ritu da minta maaf tp aku bukan seorang pemaaf. aku hanye seorang penyabar..biarla aku membawa diri tanpa menyusahkan orang lain. aku pon da tolong cari pengganti..
lagipon da abes study tinggal practical je. papehal aku memang tunggu result tempat practical mane aku akan dihantar. hidup memang xseperti yang kite inginkan. walau kite buat baik camne pon kat orang kalau orang da xsuke xleh gak nampak kebaikkan kite tu.

6 ulasan:

idap berkata...

tabahlah... saya sokong awak!

nas berkata...

panjangnya dik...whatever abg nas doakan smoga bjaya

miSs siv berkata...

babe~
relax je keh..
da name pun manusia kan?
=)

sabar k~

deezanne berkata...

idop memang xsemudah yg kite pikir T___T

iza..ika..epul... berkata...

hmm....manusia memang mcm tu..itulah namanye lumrah kehidupan..lepas ni bnyk lagi yang diayana akan tempuhi..itu semua ujian..so, anggap itu adalah pelajaran..ok

a Y u berkata...

akak pun pernah rs ms kje kt kl ritu..ngn rumet ok jerk,sbb sebaya,so 1 kepala..tp ngn akak2 len yg dh lanjut usia tu,prob..bnda kecik pun smpi sound2 tak blah..huhuhu..